Рискът от тромби скача, ако сте пред телевизор и компютър над 4 часа

PRINT

Гледане на телевизия в продължение на 4 часа на ден или повече повишава значително риска за образуване на тромби. До този извод стигнаха учени в ново проучване, публикувано в European Journal of Preventive Cardiology, списание на Европейското кардиологично дружество.

Рискът от образуване на кръвни съсиреци скача с 35%

Правете почивки, когато гледате телевизия, за да избегнете образуването на тромби, съветват учените. Гледането на телевизия в продължение на четири часа на ден или повече повишава с 35% риска от образуване на кръвни съсиреци, сравнено с по-малко от 2,5 часа, прекарани пред малкия екран.

Масово бъркат отока на крака при лимфедем с тромбофлебит

„Резултатите от нашето проучване също така предполагат, че физическата активност не елиминира повишения риск от тромби, свързани с продължително гледане на телевизия“, каза водещият автор д-р Сетор Кунутсор от Университета в Бристол, Великобритания. „Ако ще гледате дълго телевизия, трябва да си правите почивки. Можете да ставате прави и да се разтягате на всеки 30 минути, или пък да използвате стационарно колело. Също така избягвайте да комбинирате телевизия с нездравословни храни.“

Профилактика на образуването на тромби в домашни условия

Тромбите възникват в краката при обездвижване

Новото проучване изследва връзката между гледането на телевизия и венозния тромбоемболизъм. В него са включени белодробна емболия (кръвен съсирек в белите дробове) и дълбока венозна тромбоза, която възниква на основата на кръвен съсирек в дълбока вена. Той се образува обикновено в краката, но може да стигне по кръвен път до белия дроб и да причини белодробна емболия.

Проучването е проведено по метода на мета-анализа, който комбинира данни от множество проведени предварително изследвания в различни научни звена. „Този подход осигурява по-голяма извадка и прави резултатите по-прецизни и надеждни от констатациите в отделно проучване“, обясни д-р Кунутсор. Анализът включва три проучвания с общо 131 421 участници на възраст 40 и повече години, които не са имали до момента венозна тромбемболия.

Броколи, спанак и джогинг пазят от тромби

Времето, прекарано в гледане на телевизия, беше оценено чрез въпросник и участниците бяха категоризирани като продължителни зрители (гледащи телевизия най-малко четири часа на ден) и никога/рядко гледащи (гледащи телевизия по-малко от 2,5 часа на ден). Средната продължителност на проследяването в трите проучвания варира от 5,1 до 19,8 години. През този период 964 участници развиват венозна тромбоемболия.

Учените анализират относителния риск от появата й при любителите на продължителни сесии пред телевизора спрямо хора, които рядко гледат телевизия. Те открили, че продължително гледащите екрана са 1,35 пъти по-склонни да развият венозна тромбоемболия в сравнение с тези, които гледат рядко или никога. Тази връзка е независима от възраст, пол, индекс на телесна маса и физическа активност.

Как бързо да разпознаем тромбозата?

Заплашени сте от тромби и ако седите с часове на бюро

Констатациите показват, че независимо от физическата активност, вашия индекс на телесна маса, възрастта и пола, прекарването на много часове пред телевизора е рисково по отношение на образуването на тромби. По въпроса за възможните причини на наблюдаваната връзка д-р Кунутсор казва: „Продължителното гледане на телевизия включва обездвижване, което е рисков фактор за венозна тромбемболия. Ето защо хората са насърчавани да се раздвижват след операция или по време на полет на дълги разстояния.

Разширени вени и хронична венозна недостатъчност

Когато седите на тясно място за часове, кръвта се събира в крайниците, вместо да циркулира и това може да причини кръвни съсиреци. Още нещо: Хората, които често преяждат, склонни са да ядат нездравословни храни, обикновено страдат от затлъстяване и високо кръвно налягане. Те от своя страна допълнително повишават вероятността от тромби.

В заключение д-р Кунутсор пояснява, че изводите, свързани с рисковете от обездвижване пред телевизора, може да се пренесат и върху работата на бюро. Ако голяма част от времето ви през деня минава в седнало положение, например работите пред компютър или с документи, не забравяйте да ставате и да се движите поне за 5 минути на всеки час.

Редактор Ина Димитрова

Източник: Европейско кардиологично дружество

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Рискът от тромби скача, ако сте пред телевизор и компютър над 4 часа беше последно модифицирана от: януари 20th, 2022 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *