Ракът не бива да се унищожава, по-добре е да се научим да живеем се него

PRINT
рак лекарства

Ракът не трябва да се унищожава. По-добре е хората да се научат да живеят с него, смятат учени. Именно контролът над туморите, а не унищожаването им може да се окаже според тях най-удачния начин за справяне с болестта. Това може да се постигне с ниски дози химиотерапия. Тази противоречива тактика предполага, че пациентите със злокачествени заболявания имат по-добри шансове за оцеляване, ако живеят с болестта си по-дълго време, съобщава EurekAlert.

Действащите в момента подходи за лечение на рак често включват агресивна терапия с големи дози лекарства, които целят да унищожат по възможност по-голямо количество ракови клетки. Въпреки това медиците рядко успяват да унищожат тумора напълно, а токсичните странични ефекти на химиотерапията може да се тежки за организма. Те не само водят до окапване на косата, повръщане и екстремна отпадналост, но и сериозно подкопават имунната система, стават причина за развитие на анемия.

Някои експерти предполагат, че високите дози на химиотерапията във високи дози прави рака още по-опасен, като възпрепятства имунните клетки да се борят с него. Поради това резистентните на лекарствата туморни клетки стават още по-агресивни, а при рецидив ракът обикновено завършва фатално. Новата стратегия е създадена, за да предотвратява образуването на голямо количество резистентни туморни клетки.

Вместо да се опитва да унищожи тумора, новата методика на лечение го стабилизира, като позволява на известен брой резистентни туморни клетки да оцелеят. Проведеното от американския център Lee Moffitt Cancer Centre and Research Institute проучване показало, че такъв подход е по-ефективна от стандартната методика на химиотерапия. Поне такива са резултатите от опити върху мишки. Той успял да ги излекува от рак за доста дълъг период от време и то без странични ефекти.

[Общо: 11    Средно: 2.7/5]
Ракът не бива да се унищожава, по-добре е да се научим да живеем се него беше последно модифицирана от: август 14th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *