Пушачите у нас намалели с 3%

PRINT

Пушачите у нас са намалели с 2-3 % за една година, съобщават от здравното министерство. Законопроект на ведомството предвижда от 1 юни 2012 г. дименето да стане табу на всички затворени обществени места, детските площадки, дворовете на градините и пероните на гарите. Данните сега са от национално представително проучване сред 997 граждани на социологическата агенция „Галъп“, направено по поръчка на МЗ.

41% от българите са пушили през 2010 г. срещу 39% през 2011 г. Процентът на непушачите в обкръжението на анкетираните се е увеличил от 46 на 49. Причината за понижението на пушачите е в мерките на правителството за ограничаване на тютюнопушенето на обществени места – обособяването на зони за пушачи и непушачи в заведенията, поскъпването на цигарите. Положителна роля върху ограничаването на пушенето има и намерението за въвеждане на пълна забрана за цигарите от 1 юни.

Най-висок е броят на пушачите сред мъжете (46%) и сред хората между 26 и 40 години (55%), показват данните. Средно всеки пушач употребява по 15 цигари на ден, като при 37% броят стига и до 20. Благодарение на усилията за ограничаване на тютюнопушенето броят на българите, които прибягват до вредния навик е намалял с близо 3%, а други 10% възнамеряват да го спрат в следващите 2-3 месеца. Най-голям ефект от предприетите мерки за отказването на цигарите има покачването на цените им – 58%. На второ място се нарежда идеята за пълна забрана на тютюнопушенето на обществени места. 53% от анкетираните смятат, че това води до намаляване броя на пушачите. Въвеждането на промяната за пълна забрана на цигарите се подкрепя и от 60% от всички българи, и над 70% сред непушачите.

СНИМКА: ДАК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Пушачите у нас намалели с 3% беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *