Пушачите у нас намалели с 3%

PRINT

Пушачите у нас са намалели с 2-3 % за една година, съобщават от здравното министерство. Законопроект на ведомството предвижда от 1 юни 2012 г. дименето да стане табу на всички затворени обществени места, детските площадки, дворовете на градините и пероните на гарите. Данните сега са от национално представително проучване сред 997 граждани на социологическата агенция „Галъп“, направено по поръчка на МЗ.

41% от българите са пушили през 2010 г. срещу 39% през 2011 г. Процентът на непушачите в обкръжението на анкетираните се е увеличил от 46 на 49. Причината за понижението на пушачите е в мерките на правителството за ограничаване на тютюнопушенето на обществени места – обособяването на зони за пушачи и непушачи в заведенията, поскъпването на цигарите. Положителна роля върху ограничаването на пушенето има и намерението за въвеждане на пълна забрана за цигарите от 1 юни.

Най-висок е броят на пушачите сред мъжете (46%) и сред хората между 26 и 40 години (55%), показват данните. Средно всеки пушач употребява по 15 цигари на ден, като при 37% броят стига и до 20. Благодарение на усилията за ограничаване на тютюнопушенето броят на българите, които прибягват до вредния навик е намалял с близо 3%, а други 10% възнамеряват да го спрат в следващите 2-3 месеца. Най-голям ефект от предприетите мерки за отказването на цигарите има покачването на цените им – 58%. На второ място се нарежда идеята за пълна забрана на тютюнопушенето на обществени места. 53% от анкетираните смятат, че това води до намаляване броя на пушачите. Въвеждането на промяната за пълна забрана на цигарите се подкрепя и от 60% от всички българи, и над 70% сред непушачите.

СНИМКА: ДАК

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Пушачите у нас намалели с 3% беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova
loading...