Протеин мутант виновен за високото кръвно

PRINT
високо кръвно хипертония

Определен мутирал белтък може да образува дупки в протеина, разположен в клетъчната мембрана. Резултатът има неприятна проява при човека – кръвното му налягане се повишава. Откритието на учени от университета в Южна Дания ще помогне за разработването на нови препарати срещу кръвното, съобщава Health India.

Още преди няколко години учените от университета Орхус установили, че има протеин, който е свързан с високото кръвно. Не знаели обаче как точно двете неща са свързани. Сега това е изяснено – белтъкът прави „дупки“ и клетката губи способност да контролира веществата, които постъпват в нея или излизат от нея.

„Дупката“ се образува точно там, където се осъществява контрола върху съдържанието на соли в самата клетка. Нормалната клетка може да регулира изцяло колко натриеви йони да отдели от вътрешността си. Това помага за поддържане на солевия баланс в организма. При наличието на дупката обаче йоните проникват свободно в клетката, което повишава нивото на солта. При голяма концентрация се повишава и кръвното.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Ще лекуват кръвното с две инжекции годишно
Слънчевите лъчи свалят кръвното
Защо не чувам ударите, когато си меря кръвното?
[Общо: 1    Средно: 5/5]
Протеин мутант виновен за високото кръвно беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *