При тежка екзема рискът от инсулт и аритмия е по-голям

PRINT
обрив екзема

Екземата е остро или хронично кожно заболяване, което се проявява като обрив, придружен от сърбеж и усещане за парене. Британски учени сега съобщават, че хората, страдащи от тежка екзема, са предразположени към сърдечни пристъпи, аритмии и инсулт.
Д-р Синиъд Ланган от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина ръководи екипа, проучил връзката между тежка екзема и повишения риск от сърдечно-съдови проблеми.

Известно е, че около 10% от населението страда от някакъв вид атопична екзема. Не е имало обаче ясни доказателства за връзка със сърдечносъдови проблеми. Именно с тази връзка се занимавали сега експертите.

Вижте още:

4 мита за екземите

Видове екземи по ръцете и лечението им

Не е ясно каква е връзката между двата вида заболявания

„Като цяло екземата е свързана с донякъде по-голям риск от сърдечно-съдови последствия, които не са фатални“, заяви д-р Ланган. При хора с тежка екзема екипът наблюдавал подобна зависимост.

Въпреки това все още не може да се каже с категоричност каква е връзката. Не е известно дали двата вида заболявания са пряко свързани или пък лечението на екземата оказва някакво влияние. В проучването, публикувано в BMJ, са включени болнични и GP записи за над 380 000 възрастни с атопична екзема. Данните им са съпоставени с тези на 1,5 млн. души без екзема.

Учените сравнявали състоянието на пациентите с екзема с това на пет други хора без кожно заболяване. Целта била да се определи дали екземата е свързана с състояния като инсулт, сърдечна недостатъчност и инфаркт.

Така резултатите показали, че пациентите с екзема имат с 20% по-висок риск от сърдечна недостатъчност и 10% от инсулт. Не е установен по-голям риск от инфаркт или сърдечно-съдова смърт.

Познавате ли симптомите на инсулта?

Хората с тежка екзема са по-застрашени

Трябва обаче да се обърне специално внимание на по-тежките случаи на екзема. При тях рискът е осезаемо по-висок. С 41% е по-голяма вероятността от сърдечен удар, с 69% – от сърдечна недостатъчност, с 22% – от инсулт и с 38% от сърдечно-съдова смърт. Сравнението е с пациенти без кожното заболяване.

От екипа успокояват пациентите с екзема да не изпадат в паника. Според проф. Джеръми Пиърсън, асоцииран медицински директор на British Heart Foundation, изводите са важни по-скоро за лекарите, които лекуват хора с екзема. Те трябва да са бдителни и да имат предвид, че хората с тежка екзема все пак са изложени на повишен риск от заболявания на сърцето и кръвообращението. „Въпреки че причините за връзката между двете заболявания остават неизвестни и абсолютното увеличаване на риска е малко, лекарите трябва да бъдат бдителни за показателите за сърдечно-съдов риск при техните пациенти с екзема“, пояснява той.

[Общо: 4    Средно: 2.3/5]
При тежка екзема рискът от инсулт и аритмия е по-голям беше последно модифицирана от: май 29th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *