„Презареждане“ на панкреаса може да направи инсулина излишен при диабет

PRINT

Панкреасът може да се рестартира, така че да си възвърне способността да произвежда инсулин със своите собствени клетки, съобщава New Scientist. Новината дава надежда за милиони диабетици по света, че нова, по-ефективна терапия може да замени инсулиновите инжекции. Хипотезата вече е изпробвана – при хората с диабет трябва само да се имплантират определени клетки, които в панкреаса започват да растат и да произвеждат инсулин.

Експерти от Университета Сейнт Люк тествали метода, като използвали клетки от панкреаса на мъртви донори, които към момента на смъртта не са били диабетици. Тези клетки не произвеждат инсулин, но имат способността да растат и се превръщат в определени видове клетки. Учените първо отгледали тези клетки в лабораторни условия и ги научили да отделя инсулин.

Тези частици носели в себе си генетичен код, свързан с изработването на специален „генен превключвател“ MAFA. Той се присъединява към ДНК в ядрото и започва производство на инсулин. След това модифицираните клетки били присадени на гризачи с диабет. В организма на болните животни клетките започнали да работят нормално, за което говорили приемливите нива на захарта в кръвта им. Сега учените планират да имплантират модифицирани донорски клетки и хора. Основното предизвикателство е тези клетки да бъдат защитени от евентуална атака на собствената имунна система.

Източник: New Scientist

[Общо: 6    Средно: 2.7/5]
„Презареждане“ на панкреаса може да направи инсулина излишен при диабет беше последно модифицирана от: август 18th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *