Поставянето на цели мотивира мъжете по-силно

PRINT

Ново проучване във Великобритания стигна до любопитен извод: Мъжете са много по-чувствителни към поставянето и изпълнението на цели на работното място отколкото жените. Според експертите това може да намери практическо приложение в мениджмънта на големи колективи.
Учени от Университета на Лестър изследвали поведението на служителите във връзка с постигане на необвързващи цели, т.е. когато няма парични награди и наказания. Следователите са открили:

  • мъжете са мотивирани повече от постигането на целите от жените;
  • поставянето на цели дава подобен ефект като паричните поощрения;
  • наличието на цел води до по-добро фокусиране на служителя и подобрява скоростта при изпълнение на задачата.

109 участници били разделени на три групи, като трябвало да отговарят на въпроси в рамките на 5 минути. Първата – контролна група, нямала поставена цел. Целта на втората била да се постигнат 10 верни отговора, а на третата – 15 верни отговора. Участниците в две групи, които имали цели, дали като цяло повече верни отговори, отговорили на повече въпроси и са показали по-голяма точност. Любопитно е, че между двете целеви групи няма значителна разлика в постиженията. Това показва, че поставянето на цел е по-важно от нейната конкретна стойност.

Един от авторите на проучването Самюел Смитърс пояснява: „Целта на това проучване е да определим как да мотивираме хората. Когато имаме поставена цел, нашето чувство за отговорност ни кара да се опитваме да я постигнем и така то по естествен начин ни помага да се съсредоточим. Определянето на цел ни провокира да полагаме по-големи усилия.“
Един от изводите е, че жените са по-ефективни, отколкото мъжете когато работят без поставяне на конкретни цели. Мъжете обаче откликват по-добре на поставянето на цели. В двете групи, които имали поставени цели за отговорите, били отбелязани 20-35% повече отговори от контролната група. „Това е едно невероятно увеличение на продуктивността, при това без да се използват допълнителни монетарни стимули.“

Източник: Университет на Лестър / EurekAlert

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Поставянето на цели мотивира мъжете по-силно беше последно модифицирана от: февруари 26th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *