Подозират солта, че улеснява рака на стомаха

PRINT

Големите количества сол са заклеймявани като вредни за здравето по много линии – за сърцето, кръвоносните съдове и бъбреците. Сега обаче се оказва, че прекаляването с нея може да повиши риска от рак на стомаха, пише The Times of India.

Този вид тумори най-често се причиняват от бактериална инфекция с хеликобактер пилори (Helicobacter Pylori). При някои хора тя провокира възпаление на стомаха, което с течение на времето преминава в хронично възпаление, а после може да стане и рак.

Засега не може да се каже със сигурност защо солта оказва отрицателно влияние на стомаха и благоприятства възникването на онкологичното заболяване. Това заяви Джон Атертън от Бюрото по проблеми на гастроентерологията на ЕС, което участвало в проучването. Има предположения, че солта насърчава растежа и размножаването на бактерията хеликобактер, като я прави и по-токсична за клетките на стомаха.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Внимавайте със солта, съсипва бъбреците 
Изненада! Прекалено малко сол в храната е опасно за живота 
1 грам сол = на 1 килограм наднормено тегло! 
Солено + много вода = риск за сърцето 

Най-новите препоръки на Световната здравна организация са за дневна консумация от максимум 5 грама сол (по-малко от една чаена лъжичка). Това обаче е трудна задача за съвременните хора, защото без да знаят консумираме сол чрез готовите храни и колбаси. В България традиционно и голяма част от зимнината се приготвя с много сол. Солта, която ръсим съзнателно върху храната, всъщност е малка част от общото количество, което поглъщаме всеки ден. Сол има още в хляба, сиренето и зърнените продукти.
Няма категорични доказателства в момента, че ограничаването на солта предпазва от рак на стомаха. Според учените обаче примерът на Япония показва, че ниската консумация наистина пази стомаха.

Източник:  The Times of India

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Подозират солта, че улеснява рака на стомаха беше последно модифицирана от: май 1st, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *