Пациенти: Искаме ваксината срещу HPV да е безплатна

PRINT

Българките са готови да ваксинират дъщерите си срещу рак на маточната шийка, но не разполагат с достатъчно информация нито за самото заболяване, нито пък за имунизацията. Това показа проучване на „Алфа рисърч“, представено за първи път на семинар във Велинград. Жените отчитат, че не са достатъчно добре информирани и желаят да научат повече за болестта, както и ваксината да им бъде препоръчана от специалист.

79% от анкетираните жени повече или по-малко знаят, че има риск да се разболеят, а две трети осъзнават, че той се свързва със заразяване с човешкия папиломен вирус, който е широко разпространен. Само 10% обаче са много добре запознати с начина на заразяване и болестта. Една трета знаят, но недостатъчно, а 30% не са изобщо информирани. Само 21% знаят, че ракът на маточната шийка се причинява от човешкия папиломен вирус, а близо 15% са наясно, че заразяването става по полов път. Профилактиката на заболяването също е непозната територия за две трети от анкетираните жени. 55,1% направо си признават, че са слабо запознати.

Все пак 80,5% са убедени, че от ваксината срещу човешкия папиломен вирус полза има. Почти половината дами обаче са на мнение, че за нея трябва да плаща здравната каса. Ваксината сега е включена в имунизационния план на страната, но само като препоръчителна за момичета на 12 г. Това означава, че родителите трябва сами да заплащат за препарата. Ако е безплатно и има препоръка от лекар, 47,8% от жените биха ваксинирали със сигурност дъщерите си. 39,2% оотговарят с „може би“. Най-важното, за да вземат такова решение според пациентите, са още информацията за ваксината и за рисковете на заболяването.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Пациенти: Искаме ваксината срещу HPV да е безплатна беше последно модифицирана от: април 14th, 2018 Iliana Angelova
loading...