Пандемията направи ваксините популярни сред родителите

PRINT
ваксина грип

90% от родителите смятат, че е важно детето им да бъде ваксинирано срещу заболявания, различни от инфекция с COVID-19. Това показват резултати от проучване сред родители от 8 европейски страни за възприятието им за ваксините и Ковид-19.

Две трети от майките са на мнение, че ваксините са необходими за предотвратяване на определени заболявания (64%). Над половината са убедени, че имунизацията е единственият начин да се предотврати разпространението на заболяванията (55%). 42% от родителите са проактивни, когато става дума за предпазване на децата от ваксинопредотвратими заболявания.

Водят ли ваксините до рак и алергии

Пандемията от Ковид-19 определено е променила възприятието за ваксините на четирима от 5-ма родители (79%):

 • 68% от родителите вече са по-склонни да гарантират, че детето им е ваксинирано срещу заболявания, различни от COVID-19.
 • 65% са по-склонни да бъдат проактивни в комуникацията си със своя лекар и да попитат за ваксини срещу заболявания, различни от COVID-19 за тяхното дете.
 • Повечето родители (61%) споделят, че се чувстват по-запознати с ваксинациите на детето си покрай пандемията. Двама от петима (43%) обаче казват, че се чувстват „претоварени“ от наличната информация относно ваксините.

Проф. Червенякова: При ваксините вече не се говори за усложнения, а за реакции

Проучване е на IPSOS (Institut Publique de Sondage d’Opinion Secteur). То дава актуални данни за осведомеността за HPV и как информацията за ваксините по време на пандемията е повлияла на възприятията и поведението на родителите във връзка с детските имунизации

Участници по държави:

 • Германия – 1270
 • Франция – 1334
 • Италия – 1132
 • Австрия – 664
 • Португалия – 680
 • Румъния – 388
 • Швеция – 1332
 • Словения – 375

Информираност на родителите относно HPV инфекциите

1 от 2 (58%) родители са наясно с ваксинациите, които могат значително да спомогнат за предотвратяване на някои видове рак.

36% са осведомени за превенцията на рака на маточната шийка чрез ваксинация. Процентът е много по-нискък за всички други видове рак, свързани с HPV (Човешки папилома вирус).

3 от 4 родители са запознати с HPV (73%), но само 1 от 2, които знаят за HPV (55%), се чувстват добре информирани за вируса.

HPV ваксината пази доказано от рак и след 8 г.

От тези, които знаят за HPV, голяма част са запознати, че вирусът може да причини рак (79%), но по-малко са наясно, че вирусът може да доведе до ракови заболявания не само при момичетата, но и при момчетата (67%).

Мнозинството (89%) от родителите, които са запознати с HPV, са съгласни, че превенцията е най-добрата форма на защита за тяхното дете и се чувстват уверени в защитата на детето си от HPV (80%). Разбирането на HPV е по-високо сред жените родители, които са наясно с вируса.

Ракът на маточната шийка се развива до 15 г. след упорита инфекция с HPV

Проучването на IPSOS показва относително положителни резултати по отношение на повишените нива на информираност за HPV сред родителите в Европа, но все още има сравнително голям процент от обществото, който не е запознат с вируса и свързаните с него ракови и други заболявания.

Въпреки че повечето сексуално активни мъже и жени ще се заразят с HPV в даден момент от техния живот, над една четвърт от анкетираните родители са споменали, че не са запознати с вируса. Докато 79% от родителите в проучването твърдят, че са наясно, че HPV може да причини ракови заболявания, малко над половината (48%) от тях са съгласни, че HPV може да засегне както жените, така и мъжете, подчертавайки ниските нива на разбиране, че човешкия папилома вирус засяга и двата пола.

Редактор Ина Димитрова

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Пандемията направи ваксините популярни сред родителите беше последно модифицирана от: юни 1st, 2022 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *