Откритие: Кожата влияе на кръвното налягане

PRINT
високо кръвно хипертония

Кожата участва в регулирането на кръвното налягане и сърдечната честота, установиха учени. Като основни фактори за хипертонията по правило се посочват обездвижването, неправилното хранене и други грешки в начина на живот. Високо кръвно може да доведе до сърдечно-съдово заболяване, което да завърши с инсулт или инфаркт. Затова по-доброто разбиране на първопричините, довели до него е много важно за правилното лечение. Ново проучване сега разкрива, че кожата също играе роля в регулирането на кръвното, изтъква проф. Рандал Джонсън от Университета в Кеймбридж, съавтор на проучването.

Вижте още: Високо кръвно може да е заради хормоните, лечението е друго

Основни причини за високото кръвно – свиване на съдовете и задържане на вода

Кислородният глад води до повишаване на притока кръв към кожата

Предишни изследвания показаха, че в условия на кислороден глад потокът на кръв към тъканите се увеличава, а оттам и налягането. Процесът е свързан с наличието на вид протеини, наречени HIF. В новото проучване проф. Джонсън и колегите му потърсили отговор именно на този въпрос – как кислородният глад влияе върху кръвообращението в кожата и дали това не се отразява на кръвното налягане в организма.

Учените извършили проучване върху генетично модифицирани мишки. Гризачите били поставени в условия на кислороден глад (хипоксия). Целта била да се сравни реакцията на здравите мишки в сравнение с тези, при които липсват един от двата протеина – HIF-1a или HIF-2a. При гризачите с липсващи протеини реакцията в условията на кислороден глад била бурна. Повишили се сърдечният ритъм, кръвното налягане, а също и температурата на кожата. Нивото им на физическа активност паднало.

При здравия организъм кръвното се нормализирало след 48 часа

Реакцията в условия на кислороден глад при здравите мишки (които нямали липса на HIF протеини) се оказала по-сложна, отколкото се предполагало. През първите десет минути сърдечната честота и артериалното налягане се увеличили. След това (за период до 36 часа), кръвното налягане и сърдечната честота паднали под нормата. Приблизително след 48 часа в кислороден глад сърдечната честота и кръвното налягане се нормализирали.

“Ниските нива на кислород в околната среда – временни или постоянни, са често срещани и могат да се свържат с фактори като пушене или наднормено тегло. Надяваме се, че нашето проучване ще помогне за по-доброто разбиране как тялото ни отговаря на такива условия. Как тези условия повишават риска или дори причиняват хипертонията”, обобщава проф. Ендрю Каубърн, също от Кеймбридж.

Източник: medicalnewstoday.com

[Общо: 4    Средно: 3/5]
Откритие: Кожата влияе на кръвното налягане беше последно модифицирана от: октомври 30th, 2017 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *