Откриха устойчиви на антибиотици бактерии отпреди 700 г.

PRINT
лекарства лечение

Резистентността към антибиотици не е някакво съвременно явление. Екипът на Кристел Десню от университета Екс-Марсел откриха в човешки екскременти на над 700 г. микроорганизми с гени, устойчиви на антибиотици, предаде сайтът „Ремедиум“. Те са намерени при разкопки в Белгия на мястото на обществена тоалетна, но се срещат и в организма на съвременните хора.

При лабораторния анализ се изяснило, че макар хората, живели преди 700 г, и днешните да се хранят по съвсем различен начин, храносмилателният тракт си прилича в много голяма степен. По мнението на експертите вирусите, чието ДНК е било намерено сега, гарантират нормалния живот на добрите бактерии в стомашно-чревния тракт.

Сред древните гени на вирусите обаче се били открити и такива, устойчиви на антибиотици и токсични вещества. При това те изобщо не са били в контакт със съвременните медикаменти, които са разработени и приложени за първи път през ХХ век. Освен това тези лечебни субстанции може да се срещнат и в природата, затова и някои вируси и бактерии са добили устойчивост към тях.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Откриха устойчиви на антибиотици бактерии отпреди 700 г. беше последно модифицирана от: март 24th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *