Откриха още един ген EMSY като причина за рака на гърдата

PRINT
рак на гърдата причини симптоми

Учени от университета в Ню Йорк откриха нов ген, който повишава риска от рака на гърдата. Досега се шумеше главно около двата гена – BRCA1 и BRCA2, чиито мутации значително повишават риска от мамален карцином. Медиците обаче си блъскаха главата, защо някои жени нямат никаква промяна в известните сега рискови гени BRCA1 и BRCA2, но въпреки това развиват рак на гърдата.

В хода на проучванията си те открили, че има и друг ген, чиято мутация насърчава растежа на тумора – той се нарича EMSY. Преди се е смятало, че този ген е „лош“ – бил набеден, че „изключва“ защитата срещу рака, която дават гените BRCA. Но сега става ясно, че той също е част от отбранителната система на организма. Проучването е публикувано в научното списание Oncotarget states.

Учените от САЩ сега описват, че подобно на гените BRCA1 и BRCA2 и този ген пази организма от развитието на рак на гърдата и рак на яйчниците. EMSY, BRCA1 и BRCA2 карат клетките да създават протеини, които възстановяват ДНК. В организма непрекъснато се обновяват клетки и ако в някои от тях има тежки „дефекти“, тя бива унищожена от собствената имунна система. При налична мутация в гените EMSY, BRCA1 и BRCA2 обаче регенерирането на ДНК се затруднява и оттам се улеснява появата на рака.

Прекалено активният ген EMSY блокира процеса по възстановяването на клетъчното увреждане. Проучването показало също така, че част от протеина EMSY се променя под въздействието на ензима протеинкиназа А. Когато активността на EMSY била над нормалното, протеинкиназата А встъпва в реакция с протеина EMSY. След това ДНК спира да се възстановява, поясняват учените.

Ракът на млечната жлеза е най-често срещаното онкологично заболяване при жените. С този рак е всяка четвърта онкоболна жена. Според проф. Иван Гаврилов, онколог в СБАЛО София, основните причини за рака на гърдата са няколко: фамилна обремененост, възраст, бит на населението, предшестващи аборти, прекаляване с хормони (противозачатъчни или в храната) или други хормонални смущения. Не трябва да се подценява и здравната култура, която у нас не на особено високо ниво. Друг проблем е липсата на ефективна профилактика.

Днес жените раждат все по-късно, а това също оказва влияние. Износването на детето в млада възраст, достатъчно дългото кърмене и повече бременности се отразяват благоприятно на хормоналния баланс при жените. Оттам намалява и риска от рак на гърдата, изтъква проф. Гаврилов.

Особено внимание заслужават заболявания, които предшестват раковите. Те не винаги са пряко свързани с появата на рак. Рискови са хронични възпаления на гърдата, усложнения от травматични, хормонални и възпалителни процеси, водещи до мастопатия (неонкологични промени на нормалната тъкан на гърдата), фиброаденом и интрадуктален папилом, като особено опасна е пролиферативната мастопатия. Мастопатията трябва да бъде наблюдавана и държана под контрол, съветва проф. Гаврилов.

На всеки 3-4 месеца клетките в организма ни се обновяват изцяло. Новите трябва да са точно генетично копие на клетката майка, като съдържат кодираната в нея информация. Ако новата ДНК не представлява точно копие, може да се получат сериозни проблеми на клетъчно ниво. Стига се до неконтролируемо делене на клетки и разрастване на тъканите. Образува се тумор, който може да е както доброкачествен, така и злокачествен, посочва още проф. Гаврилов.

Този сложен механизъм на деленето се регулира от клетки, които контролират всяко ново копие. Ако системата прецени, че то е точно, го оставя. При установен дефект копието се връща за поправка. В случай, че тя не може да се осъществи, тогава то бива унищожено. За 24 часа в човешкия организъм биват разграждани 12 000 клетки. Теоретично за това време се сблъскваме с риска да се разболеем от рак 12000 пъти, ако имунната система пропусне патологично изменени клетки. Именно затова е важно да се грижим за имунната си система. Стресът, хронични заболявания и неправилно хранене могат да я отслабят. Представата, че може да я вдигнем отново на крака с някакви магически витамини или хранителни добавки, е погрешна, казва проф. Гаврилов.

Click to rate this post!
[Total: 6 Average: 3]
Откриха още един ген EMSY като причина за рака на гърдата беше последно модифицирана от: януари 7th, 2019 Iliana Angelova
loading...