Откриха евтино средство за предпазване от инсулт и инфаркт

PRINT
болести на сърцето миокардит

Бактериите в червата могат да повлияят върху риска от инфаркт. Някои от тях отделят вещества, които пазят сърцето, но други – които му вредят. Две нови проучвания дават нови сведения в тази насока. Оказва се, че вече познато в хранителната индустрия евтино вещество може да се използва занапред като хранителна добавка за предпазване от инсулт и инфаркт. 

Ето и повече за новите проучвания. Първото показва, как определени полезни бактерии имат защитен ефект и могат да пазят от сърдечносъдови заболявания. Второто показва как при храносмилането се стига до натрупване на отпадни вещества с вреден ефект.

Пропионовата киселина щади сърцето и съдовете

Когато ядем храна с повече фибри (пълнозърнести продукти, зеленчуци и плодове), при разграждането им в червата се синтезира пропионова киселина. Тя е полезна и пази сърцето и кръвоносните съдове, твърдят учени, ръководени от проф. Доминик Мюлер. Пропионовата киселина е късоверижна мастна киселина, която се синтезира при разграждане на фибрите от чревни бактерии. Полезните й свойства са няколко: пази сърцето от вредното влияние на високото кръвно, от атеросклерозата или болестно разширяване.

Действа, като „успокоява“ определени имунни клетки – Т-хелпери. В противен случай те могат да възпламенят възпалителни процеси, които водят до различни  патологични промени в съдовете и организма.

Фибри в менюто хранят полезните бактерии

вегетарианска диетаНовото проучване обяснява, защо диетата с високо съдържание на фибри, която диетолозите препоръчват от години, има способността да предотврати сърдечно-съдовите заболявания. Учените проверили това в експеримент с мишки. Пропионова киселина била давана на гризачи с повишено кръвно налягане.

Положителният ефект бил отчетен в следните насоки:

  • Животните получили по-слабо увреждане на сърцето;
  • В по-малка степен се наблюдавало и болестно увеличение на сърцето;
  • По-рядко страдали от сърдечни аритмии;
  • Съдовите увреждания като атеросклероза се развивали по-слабо.

Интересна подробност е, че имунните клетки са необходими за лечебния ефект на веществото. Ако регулаторните Т-клетки при мишките са изключени, пропионовата киселина не успява да разгърне защитния си ефект.

Карнитинът в месото вдига риска от инсулт и инфаркт 

Някои от опасните в червата бактерии са тези, които разграждат месото. Някои от тях разграждат съдържащия се в животинската храна L-карнитин до триметиламин. После той се преобразува в черния дроб до триметиламин оксид.

Крайното вещество – триметиламин оксид, води до отделяне на вещества, които стимулират сгъстяването на кръвта и кръвосъсирването. Получава се струпване на кръвни клетки – моноцити. Те причиняват възпалителни процеси и така расте рискът първо за атеросклероза имесо протеинова диета тромбоза, а после за инфаркт и инсулт.

Карнитинът, който е първоизточникът на всички процеси се съдържа в по-големи количества в червено месо, но също и в някои хранителни добавки. Това би могло да обясни защо хората, които ядат много месо, като цяло имат по-висок риск от инфаркт.

Този елемент от животинската храна е особено опасен за хора, които вече са претърпели инсулт или инфаркт.

В проучването немски и американски учени проследили здравето на 600 пациенти. „Установихме, че пациентите с висока концентрация на триметиламин оксид в кръвта имат два до пет пъти по-висок риск от втори инфаркт или инсулт, отколкото хората с ниска концентрация на този метаболит“, коментира Улф Ландмесер, директор на Клиниката по кардиология в Берлинската болница “Шарите” (Charité).

Много месо е вредно за сърцето

Изследванията потвърждават две добре познати правила от диететиката: повече фибри в менюто е добре за сърцето, докато много месо е вредно за сърцето. Тези изводи може да повлияят в бъдеще и на лекарствената терапия.

Пациенти, които вече са претърпели инсулт или инфаркт, сега получават лекарства за разреждане на кръвта. Тези медикаменти обаче имат своите недостатъци: „Лекарствата против съсирването на кръвта намаляват риска от сърдечен удар, но в същото време увеличават риска от кървене“, обяснява д-р Ландмесер.

Как да предпазим сърцето без риск от кървене

Избирателното стимулиране на определени полезни чревни бактерии може да намали риска от инфаркт и инсулт, без това да увеличава опасността от кървене. Това би могло да бъде особено елегантен метод за постигане на целта, убедени са учените.

Пропионовата киселина може да бъде полезна и за профилактиката, особено за хора, при които нейното ниво в кръвта е особено ниско. Вече е ясно, че пропионовата киселина е безопасна за консумация от човека и освен това е евтина за производство: веществото е било използвано като консервант от векове и е одобрено за влагане като консервант в храните. На етикетите е обозначена като Е280. Затова може да се очаква, че приложението й в медицината за новите цели може да стане сравнително бързо.

[Общо: 4    Средно: 3.3/5]
Откриха евтино средство за предпазване от инсулт и инфаркт беше последно модифицирана от: януари 14th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *