Откриха евтино средство за предпазване от инсулт и инфаркт

PRINT
болести на сърцето миокардит

Бактериите в червата могат да повлияят върху риска от инфаркт. Някои от тях отделят вещества, които пазят сърцето, но други – които му вредят. Две нови проучвания дават нови сведения в тази насока. Оказва се, че вече познато в хранителната индустрия евтино вещество може да се използва занапред като хранителна добавка за предпазване от инсулт и инфаркт. 

Ето и повече за новите проучвания. Първото показва, как определени полезни бактерии имат защитен ефект и могат да пазят от сърдечносъдови заболявания. Второто показва как при храносмилането се стига до натрупване на отпадни вещества с вреден ефект.

Пропионовата киселина щади сърцето и съдовете

Когато ядем храна с повече фибри (пълнозърнести продукти, зеленчуци и плодове), при разграждането им в червата се синтезира пропионова киселина. Тя е полезна и пази сърцето и кръвоносните съдове, твърдят учени, ръководени от проф. Доминик Мюлер. Пропионовата киселина е късоверижна мастна киселина, която се синтезира при разграждане на фибрите от чревни бактерии. Полезните й свойства са няколко: пази сърцето от вредното влияние на високото кръвно, от атеросклерозата или болестно разширяване.

Действа, като „успокоява“ определени имунни клетки – Т-хелпери. В противен случай те могат да възпламенят възпалителни процеси, които водят до различни  патологични промени в съдовете и организма.

Фибри в менюто хранят полезните бактерии

вегетарианска диетаНовото проучване обяснява, защо диетата с високо съдържание на фибри, която диетолозите препоръчват от години, има способността да предотврати сърдечно-съдовите заболявания. Учените проверили това в експеримент с мишки. Пропионова киселина била давана на гризачи с повишено кръвно налягане.

Положителният ефект бил отчетен в следните насоки:

  • Животните получили по-слабо увреждане на сърцето;
  • В по-малка степен се наблюдавало и болестно увеличение на сърцето;
  • По-рядко страдали от сърдечни аритмии;
  • Съдовите увреждания като атеросклероза се развивали по-слабо.

Интересна подробност е, че имунните клетки са необходими за лечебния ефект на веществото. Ако регулаторните Т-клетки при мишките са изключени, пропионовата киселина не успява да разгърне защитния си ефект.

Карнитинът в месото вдига риска от инсулт и инфаркт 

Някои от опасните в червата бактерии са тези, които разграждат месото. Някои от тях разграждат съдържащия се в животинската храна L-карнитин до триметиламин. После той се преобразува в черния дроб до триметиламин оксид.

Крайното вещество – триметиламин оксид, води до отделяне на вещества, които стимулират сгъстяването на кръвта и кръвосъсирването. Получава се струпване на кръвни клетки – моноцити. Те причиняват възпалителни процеси и така расте рискът първо за атеросклероза имесо протеинова диета тромбоза, а после за инфаркт и инсулт.

Карнитинът, който е първоизточникът на всички процеси се съдържа в по-големи количества в червено месо, но също и в някои хранителни добавки. Това би могло да обясни защо хората, които ядат много месо, като цяло имат по-висок риск от инфаркт.

Този елемент от животинската храна е особено опасен за хора, които вече са претърпели инсулт или инфаркт.

В проучването немски и американски учени проследили здравето на 600 пациенти. „Установихме, че пациентите с висока концентрация на триметиламин оксид в кръвта имат два до пет пъти по-висок риск от втори инфаркт или инсулт, отколкото хората с ниска концентрация на този метаболит“, коментира Улф Ландмесер, директор на Клиниката по кардиология в Берлинската болница “Шарите” (Charité).

Много месо е вредно за сърцето

Изследванията потвърждават две добре познати правила от диететиката: повече фибри в менюто е добре за сърцето, докато много месо е вредно за сърцето. Тези изводи може да повлияят в бъдеще и на лекарствената терапия.

Пациенти, които вече са претърпели инсулт или инфаркт, сега получават лекарства за разреждане на кръвта. Тези медикаменти обаче имат своите недостатъци: „Лекарствата против съсирването на кръвта намаляват риска от сърдечен удар, но в същото време увеличават риска от кървене“, обяснява д-р Ландмесер.

Как да предпазим сърцето без риск от кървене

Избирателното стимулиране на определени полезни чревни бактерии може да намали риска от инфаркт и инсулт, без това да увеличава опасността от кървене. Това би могло да бъде особено елегантен метод за постигане на целта, убедени са учените.

Пропионовата киселина може да бъде полезна и за профилактиката, особено за хора, при които нейното ниво в кръвта е особено ниско. Вече е ясно, че пропионовата киселина е безопасна за консумация от човека и освен това е евтина за производство: веществото е било използвано като консервант от векове и е одобрено за влагане като консервант в храните. На етикетите е обозначена като Е280. Затова може да се очаква, че приложението й в медицината за новите цели може да стане сравнително бързо.

[Общо: 4    Средно: 3.3/5]
Откриха евтино средство за предпазване от инсулт и инфаркт беше последно модифицирана от: януари 14th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *