Омега-3 помагат срещу страхова невроза и паник атаки

PRINT

Страховата невроза и паник атаките са едни от най-често срещаните психични проблеми в наши дни. Може да са съпътстваща проява на други психични разстройства като депресия или да са самостоятелен проблем. При тези състояния по правило се предписват медикаменти и психотерапия. Нов мета-анализ от есента на 2018 г. обаче показва, че омега-3 мастни киселини могат осезаемо да намалят тревожността и затова трябва да са част от терапията. Всъщност за този ефект има данни отдавна в различния клинични наблюдения.

В развитите страни 15-20% от хората имат страхова невроза или паник атаки. Предписваните в психиатрията лекарства може да имат странични ефекти и дори да се развие зависимост към тях.

5 изненадващи източници на полезните омега-3 мазнини

Най-известните ползи от Омега-3 

болест на КронОмега-3 мастните киселини са във фокуса на много изследвания в продължение на години. Резултатите разкриват множество положителни ефекти от приложението им. Ето кои са най-известните:

  • имат мощен противовъзпалителен ефект;
  • поддържат паметта;
  • оказват положително влияние върху чревната флора;
  • намаляват болката при артрит;
  • добри са за очите;
  • поддържат добро състоянието на кръвта.

Предишните проучвания за връзката между омега-3 мастни киселини и страховата невроза излизат с интересни заключения. През 2007 г. са проведени проучвания при животни, които показват, че употребата им води до намаляване на тревожността. През 2013 г. изследване при пациенти показва, че хората с тревожни разстройства имат по-ниски нива на омега-3 в кръвта, отколкото тези с балансирана психика.

Добавени към храната, намаляват тревожността

заседнал животДруго проучване пък установява, че добавянето на омега-3 мастни киселини към храната на студенти по медицина може да подобри нивата на възпаление в кръвта, както и тяхната тревожност.

Тъй като тези проучвания са критикувани заради малкия брой участници, учени от различни психиатрични болници в Тайван извършват вече споменатия мета-анализ на 19 клинични изпитвания. Общият брой на участниците в тях е над 2200 души. Те са на средна възраст от около 43 години.

Установено е, че при пациентите с тревожност, които получавали допълнително омега-3 мастни киселини, се наблюдава значително намаляване на тревожността в сравнение със съответните пласебо групи.

Важно е, че включените в голямото проучване пациенти са имали ясна диагноза (страхова невроза), поставена от лекар. Не става дума за субективно усещане на хората, че имат такъв проблем.

В каква дозировка са приемани Омега-3 мастни киселини

Участниците в проучването получили средно по 1,605 mg омега-3 мастни киселини на ден. Ясен ефект за намаляване на страховата невроза и пристъпите на страх обаче се наблюдавал само при онези участници, които приемали повече от 2000 mg омега-3 мастни киселини (EPA / DHA) на ден.

Необходимо е добавките да се вземат поне 6 седмици, за да се види ефектът и да се запази той дългосрочно.

Източник: zentrum-der-gesundheit.de

[Общо: 10    Средно: 3.7/5]
Омега-3 помагат срещу страхова невроза и паник атаки беше последно модифицирана от: февруари 5th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *