Нова експресна невронна верига предава сигнали от стомаха към мозъка

PRINT
неврони паркинсон лечение

Стомашно-чревният тракт е пряко свързан с мозъка. Това бе потвърдено от ново проучване на Университета „Дюк“, което доразви сегашните разбирания за тази корелация.

В човешкия стомашно-чревен тракт има повече от 100 милиона нервни клетки. Предишни проучвания показаха, че той може да комуникира с мозъка в рамките на 10 минути, за да подаде сигнал, доколко тялото се нуждае от храна. Новото изследване на учените от „Дюк“ в Северна Каролина разкри, че стомашно-чревният тракт има пряка връзка с мозъка чрез невронна верига. Това му позволява да предава сигналите за броени секунди.

10 златни правила срещу стареенето на мозъка

Може ли да се прехвърлят хормони от червата към мозъка?

Проучването е публикувано в научното издание Science Mag, а в него се говори за „нов тип неврологични пътища, които чревните клетки използват за бърза комуникация с мозъчния ствол“.

Учените от “Дюк” се опират на предишни открития. През 2010 г. „неврологът Диего Боркес установява, че клетките на ентероендокрините, които покриват обвивката на храносмилателния тракт, произвеждат хормони. Целта е да се активира храносмилането и да се потисне глада.

Сега експертите искат да разберат дали тези клетки (ентероендокрини) са в състояние да се свържат с централната нервна система и дали е възможно да се прехвърлят хормони директно през невроните към мозъка.

Доброто храносмилане има 4 основни принципа

Новооткритата невронна верига е много бърза

Тя позволява организмът да реагира бързо, например когато открие токсини или някаква отрова в тялото. Необходими са обаче по-нататъшни изследвания, които ще дадат повече сведения за взаимодействието на стомашно-чревния тракт и мозъка.

Бързата връзка между стомаха и мозъка била открита с помощта на опитни гризачи. Учените инжектираха на мишки флуоресциращ вирус, който се предава чрез невронни синапси. Ентероендокринните клетки достиганли до вагусните неврони и образували с тях синаптични връзки. Клетките дори излъчвали глутамат – невротрансмитер, който се занимава с миризма и вкус, които вагалните неврони придобиха в рамките на 100 милисекунди – по-бързо от мигване на окото.

Защо препаратите за потискане на апетита се провалят

Учени откриха в мозъка „ключ“ за потискане на апетита

Това е много по-бързо, отколкото хормоните могат да пътуват от червата до мозъка чрез кръвообращението, казва Диего Бохоркез (Diego Bohórquez), един от авторите на проучването. Слабостта на хормоните може да бъде причина за провалите на много подтискащи апетита препарати, които разчитат на тяхното насочване. Следващата стъпка е да проучим дали тази сигнализация в червата подава към мозъка важна информация за хранителните вещества и калоричната стойност на храната, която ядем, допълва Бохоркез.

Тези две проучвания обясняват, защо стимулацията с електрически ток на блуждаещия (вагалния) нерв може да лекува тежка депресия при хората, отбелязва неврологът Иван де Араухо, ръководител изследването. Резултатите могат също така да обяснят, защо в повечето случаи яденето кара тялото да се чувства по-добре.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Нова експресна невронна верига предава сигнали от стомаха към мозъка беше последно модифицирана от: септември 26th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *