Недостигът на сън ни заплашва с диабет

PRINT

Ако човек не спи достатъчно през седмицата, това увеличава риска от диабет. Наваксването с нощната почивка през почивните дни подобрява донякъде картината. Това са изводите от проучване на американски учени с участието на 19 здрави доброволци, предаде Ройтерс. В продължение на четири нощи те не спели достатъчно. Това било достатъчно, за да настъпят в организма негативни промени – организмът вече не можел да се справя нормално със захарта.

Когато хората били оставени да си отспят през уикенда (две нощи след четири нощи липса на сън), нивото на кръвната захар се нормализират. През 4-те нощи на доброволците било позволено да спят едва по 4 часа и половина. През следващите два дни те спели по 9,7 часа. Имало и експерименталния период, когато в продължение на четири нощи хората спели по 8,5 часа.

След четири нощи лишаване от сън нивото на инсулиновата намаляло с около 23%, което е сериозен проблем. Отделянето на инсулин се вдигнало. След двете нощи с допълнителния сън чувствителността и отделяното количеството инсулин се нормализирали. Същите резултати били наблюдавани, когато хората спели по 8,5 часа.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Недостигът на сън ни заплашва с диабет беше последно модифицирана от: май 8th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *