Мозъкът на момичетата аутисти прилича на мъжкия

PRINT
аутизъм депресия при деца

Някои области в мозъка на жени с аутизъм приличат на типичен мъжки мозък, съобщава сайтът „Медикъл нюз“. Новото изследване идентифицира ясно изразени анатомични различия между мозъците на мъжете и жените аутисти. Според него при жените с аутизъм се наблюдава невроанатомична маскулинизация, което означава, че техните мозъци имат белези подобни на мъжкия мозък – но това не се установява при мъжете, които страдат от същото съобщение. Учените откриха, че мозъкът на жените с аутизъм прилича повече, макар да не е идентичен, на мозъка на здравите мъже, отколкото на мозъка на здравите жени. Екипът от учени от университета в Кеймбридж обясниха, че изследванията на невробиологията на аутизма са били предубедени и насочени повече към мъжете, защото това заболяване се среща по-често при тях. Аутизмът засяга един процент от населението, най-вече мъжете.
Учените се надяват, че по-задълбоченото разбиране на аутизма при двата пола ще подобри шанса за откриване на лечение.

Един от водещите учени в научния екип проф. Симон Бейрън-Коен подчертава, че откритието на невроанатомичната маскулинизация при жените с аутизъм може да подсказва физиологични механизми, които водят до полов диморфизъм, като пренатални полови хормони и свързани с пола генетични механизми. Ръководителят на изследването д-р Менг Чуан Лай подчерта, че то е едно от най-широките проучвания на различията в мозъка на мъжете и жените, които страдат от аутизъм. Жените аутисти дълго бяха пренебрегвани и не напълно разбрани, добави той. Новото откритие показва, че не трябва сляпо да приемаме, че това което се наблюдава при мъжете аутисти се отнася и за жените.

Изследването с работно заглавие „Биологичният пол влияе на невробиологията на аутизма“ (Biological sex affects the neurobiology of autism) е публикувано тази седмица в списанието Brain.

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Мозъкът на момичетата аутисти прилича на мъжкия беше последно модифицирана от: март 27th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *