Мозъкът изключва за секунда, докато мигаме

PRINT

Мигането не служи само за овлажняване на очите. Учени от университета на Осака, Япония, разкриха, че то е необходимо на мозъка за кратки паузи. Той има нужда от време на време да изключи, макар и за кратко.

Повечето от нас премигват по 15-20 пъти на минута. Със затворени очи прекарваме около 10% от времето, когато сме будни. Когато притваряме очи, мозъкът попада в нещо като стенд-бай режим, при който мислите се реят свободно. Тези психични почивки може да продължат от частица секунда до няколко секунди, преди вниманието да се възстанови напълно.

С помощта на скенер японските учени проследили привилите и отливите на кръв в областите на мозъка, асоциирани с концентрацията и вниманието. Така открили, че когато притваряме очи, те моментално изключват. Мозъкът изпада в пасивно състояние, нещо като кратка дрямка. Същото състояние настъпва и когато не сме ангажирани с активни задачи като четене, говорене и нашите мисли се реят свободно.

В такива моменти се отдаваме на емоциите – чудим се какво ли е искал да каже приятелят ни с неговия коментар, спомняме си какво сме направили миналата седмица или планираме какво ще сторим утре. Когато слушаме друг човек да говори, обикновено мигаме в края на изречението, разкриха още учените. Когато гледаме филм пък, притваряме очи, когато актьорът напуска сцената или камерата превключва на друг план. Проучването в Осака е върху 20 здрави млади доброволци. Мозъкът им е наблюдаван със скенер докато те гледали откъси от комедия с мистър Бийн. Публикувано е в специализираното издание Proceedings of the National Academies of Science.

Други проучвания за мигането вече разкриха, че когато лъже, човек притваря очи по-рядко. След като изрече лъжата обаче мига по-често, отколкото онези, които говорят само истината.

СНИМКА: SXC

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Мозъкът изключва за секунда, докато мигаме беше последно модифицирана от: май 26th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *