Мъжки полови хормони стимулират развитието на рака

PRINT

Андрогените – мъжки полови хормони, са във фокуса на ново проучване за рака на гърдата, предаде Би Би Си. В университета на Колорадо открили, че много тумори имат по повърхността си рецептори за андроген. Така може да се окаже, че мъжките полови хормони стимулират растежа на рака.

Ако се блокират тези рецептори, ще спре и прогресирането на болестта. Според д-р Дженифър Ричър поне три четвърти от всички карциноми на гърдата имат тези рецептори. Това означава, че в тези случаи хормонална терапия ще сработи. Подобен метод вече се използва за лечение на рака на простатата.

Някои от туморите в гърдата се хранят с женски полови хормони като естроген и прогестерон. Така например известното лекарство тамоксифен действа чрез блокиране на естрогенните рецептори. Повечето тумори имат рецептори за естроген и андроген, така че те ще реагират на терапия, насочена срещу андроген. Този нов подход ще помогне на пациенти, които приемат tamoxifen, но отново се сблъскват с рака, който се дължи на наличието на андрогенните рецептори.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Мъжки полови хормони стимулират развитието на рака беше последно модифицирана от: април 2nd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *