Лекарство за рак помага и при множествена склероза

PRINT

Препарат, използван за лечението на левкемия, се оказан ефективно средство и при множествена склероза, съобщи Би Би Си, като се позова на изследване в университета на Кеймбридж. Става дума за алемтузумаб на американската компания „Джензайм“. Противораковият препарат успявал да „презареди“ имунната система. Ако неговата ефективност при множествена склероза се докаже, цената му най-вероятно ще се повиши, пише Би Би Си.

При левкемията този медикамент контролира прекомерното производство на бели кръвни клетки. При хората с множествена склероза пък той напълно премахвал имунните клетки, заставяйки по този начин имунната система да заработи отново на чисто. Новият имунитет  вече не атакувал нервите.

В хода на клиничното изпитване учените сравнили ефективността на алемтузумаб с интерферон -бета 1а. В единия случай пациентите получили препарата веднага след поставяне на диагнозата, а в другия – едва след като другите давани по стандарт медикаменти показали, че не действат. Накрая се оказало, че алемтузумаб предотвратява повторните симптоми с 50% по-голяма ефективност. Степента на нетрудоспособност била по-малка.

Въпреки добрият ефект лекарството има и странични ефекти, отбелязва д-р Аласдер Коулз. Някои от пациентите развивали имунни разстройства. След това, ако пристъпите и влошаването на симптомите зачестят, ако се развива прогресираща множествена склероза, медикаментът вече не помага.

В момента алемтузумаб вече е иззет от европейския и американския пазар. Причината е, че производителят се кани да го лицензира и като препарат за множествена склероза. Това ще направи лекарството по-скъпо и недостъпно за много болни, прогнозира Би Би Си. Засега не се оповестява дори ориентировъчна цена.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Лекарство за рак помага и при множествена склероза беше последно модифицирана от: октомври 28th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *