Лекарство за екзема накара косата на момиче с алопеция да расте

PRINT
алопеция лекарство за плешивост

Лекарство за тежка екзема накара да расте косата на момиче с тотална алопеция (пълно оплешивяване).  Случаят е описан в научното издание JAMA Dermatology. В статията си учените твърдят, че 13-годишната пациентка е лекувана с дупилумаб, което е вид моноклонално антитяло. Препаратът е назначен, за да избави момичето от екзема, която не реагирала на лечение с други методи.

Девойката страдала от екземата около седем месеца. Предишните медикаменти водели до незначителни подобрения, но не успели да постигнат пълно възстановяване.

Дупилумаб навлезе на пазара сравнително скоро – в началото на 2017 г. Тогава Американската агенция по храните и лекарствата го одобри за употреба в практиката.

Косата пораснала за 7 месеца

Само шест седмици след като започнала да приема това лекарство, пациентката съобщила за невероятния страничен ефект: по скалпа й започнала да расте тънка руса коса. След седем месеца лечение косата вече била значително повече (на снимката).

„Бяхме много изненадани, защото по скалпа на момичето не растяха косми от две години, а други лечения, които помат за косопад, не работят в този случай“, съобщи д-р Мариана Макредес Сена от Масачузетската болница. Според нея това е първият случай, при който косата се възстановява след прилагане на дупилумаб при пациент с някаква степен на фокална алопеция.

Връзката между лечението и растежа на косата е доказана. Когато момичето временно спряла да приема препарата заради прекъсване на здравната застраховка. По време на двумесечната пауза, докато поднови правата си, косата на момичето изтъняла. Веднага след като отново започнала да приема лекарството, косата отново започнала да расте.

Тестват дупилумаб и при други пациенти

На този етап специалистите могат да опишат само уникалния ефект от лекарството. Впрочем точно такива непредвидени случаи понякога генерират нови научни открития.

Засега изследователите не могат да кажат с категоричност дали същото лекарство дупилумаб ще помогне и на други пациенти с оплешивяване. Възможно е при някои хора да се появят други странични реакции, това може да бъде индивидуално.

„Точно сега е трудно да се каже дали дупилумаб може да предизвика растеж на косата при други пациенти с алопеция. Предполагам, че лекарството може да бъде полезно за пациенти с екстензивна активна екзема и активна алопеция“, казва д-р Сена.

Специалистите вече са подготвили предложение за клинично проучване с приложението на дупилумаб при такива пациенти. „Надяваме се то да започне в близко бъдеще“, добавя тя.

Бъдещето: стволови клетки и 3D печат срещу плешивост

Интересното е, че това не е първият случаен метод за лечение на косопад. Има и други научни съобщения за растеж на косата като страничен ефект от лекарства и терапии.

В началото на 2018 г. експерименти с имуносупресивно лекарство довели до бърз растеж на космите на косата. През 2011 г. специалисти, изучаващи взаимодействието на червата и мозъка, случайно откриха химическо съединение, което също стимулира растежа на косата.

Въпреки активната научноизследователска работа, все още не е намерен надежден начин за стимулиране на растежа на косата. Някои от най-любопитните методи, за които съобщават експертите, са за лечение на плешивост със стволови клетки и 3D печат.

Източник: JAMA Dermatology

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Лекарство за екзема накара косата на момиче с алопеция да расте беше последно модифицирана от: октомври 16th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *