Лечение на паркинсон с експериментален препарат дава нови надежди

PRINT
неврони паркинсон лечение

Експериментално лекарство за болестта на Паркинсон разработиха учени от университета „Джонс Хопкинс“. Препаратът е подобен на съединения, използвани за лечение на диабет. Първите експерименти с лабораторни животни и човешки мозъчни клетки били успешни. Учените успели да постигнат при тях забавяне на болестта. Опитите показали, че това лечение на паркинсон пречи мозъчните клетки да дегенерират. Тази година лекарството ще премине през клинични изпитвания при пациенти, пише Medical Xpress.

Лекарството носи работно име NLY01. То се свързва с глюкагоноподобните пептид-1 рецептори на повърхността на определени клетки. Такива лекарства често се използват при диабет тип 2 за повишаване нивата на инсулина в кръвта.

Как работи новото лечение на паркинсон

Учените тествали новата молекула с астроцити, микроглиални клетки и неврони. Така специалистите установили, че микроглиалните клетки, които реагират на инфекции и наранявания, имат най-много точки за прикрепване на NLY01. Лекарството се свързва с тези клетки два пъти по-често, отколкото с други видове клетки. Свързването към микроглиални клетки на хора, страдащи от болестта на Паркинсон, се наблюдавало десет пъти по-често, отколкото при доброволци без това заболяване.

Според учените микроглиалните клетки изпращат химически сигнали, че астроцитите (звездните невроглиални клетки) са агресивни и ги карат да унищожават връзки между невроните. В резултат невроните умират. Учените предполагат, че NLY01 може да предотврати това.

По време на експериментите учените обработили и човешки микроглиални клетки NLY01. Лекарството успяло да „прекъсне“ описаните по-горе сигнали. Астроцитите не се ставали опасни и продължавали да защитават нервните клетки.

Витамин В3 помага при ранен паркинсон

Първите тестове с експерименталното лекарство са успешни

След това учените преминали към теста с лабораторни мишки. Инжектирали им алфа-синуклеинов протеин, свързан с болестта на Паркинсон. После ги разделили на две групи. Едната останала без лечение, а другата била третирана с NLY01. При мишките, които не получили лекарство, след шест месеца се наблюдавали тежки двигателни нарушения.

Другите, които били третирани с молекулата NLY01, нямали двигателни смущения, на практика лечението на паркинсон се оказало успешно. При тях нямало загинали моторни неврони благодарение на новия препарат. 

Учените направили експеримент и с генетично модифицирани мишки. При тях се произвеждал човешки алфа-синуклеин. Обикновено такива мишки умират поради заболяването за 387 дни. С помощта на молекулата NLY01 животът на 20 такива гризачи бил удължен с над 120 дни. В мозъка на тези мишки се откривали минимални промени, характерни за болестта на Паркинсон.

Може ли паркинсон да се излекува напълно

Причини и смиптоми на паркинсон

Болестта на Паркинсон представлява невродегенеративно заболяване. В България от него страдат около 12-13 хиляди души. Първоричините за болестта са свързани с дегенеративен процес в структура от средния мозък – субстанция нигра, която съдържа допаминергични неврони.

В хода на заболяването поради загубата на нервни клетки се получава дефицит на допамин, който е твърде важен за двигателната система. На практика той е невромедиатор, като ролята му е да предава импулсите  към мускулите, с чиято помощ човек се движи нормално.

Ранните симптоми са свързани най-вече с проблеми в REM фазата на съня. Когато признаците станат по-осезаеми, обикновено над 70% от нервните клетки вече са загинали, тоест паркинсон е в напреднал стадий. Тогава симптомите са треперене на ръцете, промени в подохката, мускулни контракции, но може да има и загуба на обоняние, депресивност и тревожност или когнитивни нарушения.

[Общо: 1    Средно: 1/5]
Лечение на паркинсон с експериментален препарат дава нови надежди беше последно модифицирана от: юли 6th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *