Диабетът увеличава два пъти риска от перде на окото

PRINT
катаракта перде на окото операция

Диабетът увеличава два пъти риска от перде на окото. Катарактата е дегенеративно увреждане на окото, което се среща по-често при възрастните хора. Става дума за частична или пълна непрозрачност на лещата на окото, която директно влошава зрението.

Сега обаче учените обръщат внимание на това, че катарактата (перде) е често срещано усложнение при диабета. Най-честите случаи са жени с диабет тип 2, отбелязват те. Експертите все още не знаят как точно диабетът провокира развитието на катаракта. Но едно ново международно проучване показа, че съществува тясна връзка между тези заболявания.

Изводите са на експерти от Обединеното кралство, Швейцария и Съединените щати. Те анализирали данните на 56 000 пациенти с диабет. Всички участници били на възраст над 40 години. За да се вземат предвид всички условия, при които се развиват усложненията, проучването продължило 15 години, пише британският вестник “Дейли мейл”.

Учените установяват, че честотата на катаракта при диабетиците е била 20,4 случая на 1000 души. При здравите хора честотата на пердето е 10,8 на 1000 души. Рискът от перде при диабетици на възраст 45-54 години е 4,6 пъти по-висок от този на здравите хора. Хората със захарна болест на възраст между 50 и 54 години пък страдали от катаракта шест пъти по-често от останалите.

Катарактата е една от водещите причини за слепота в целия свят. С модерните методи на лазерните технологии те се лекуват доста успешно. Зрението може да се възстанови в доста голяма

[Общо: 5    Средно: 2.8/5]
Диабетът увеличава два пъти риска от перде на окото беше последно модифицирана от: февруари 8th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *