Излишъкът на калций в мозъка може да отключи паркинсон

PRINT
паркинсон причини лечение

Излишъкът на калций в мозъчните клетки може да доведе до образуването на амилоидни отлагания, които са характерен признак за болестта на Паркинсон, сочи ново проучване. 

Вижте още: 10 по-малко известни симптома на болест на Паркинсон

Учените от университета в Кеймбридж, Обединеното кралство, установиха, че калцият може да посредничи при взаимодействието между малките мембранни структури в нервните окончания. Те са важни за предаването на сигнали между невроните в мозъка и алфа-синуклеин – протеин, свързан с болестта на Паркинсон.

Ролята на алфа-синуклеините (протеините, образуващи токсичните клъстери, наричани още Lewy bodies) все още не е напълно разгадана от специалистите. „Алфа-синуклеинът е много малък протеин с много малка структура, който трябва да взаимодейства с други протеини или структури, за да стане функционален. Това затруднява изучаването му“, заявява Габриеле Камински Шири от Кеймбридж.

С помощта на микроскопи с висока разделителна способност учените наблюдавали поведението на алфа-синуклеините в синаптичните везикули на нервните клетки. Невротрансмитерите се съхраняват и транспортират в тези клетъчни структури. Така се установило, че алфа-синуклеините се активират и слепват заедно везикулите при висока концентрация на калций, което се отразява върху предаването на нервни импулси. Очевидно това оказва влияние за предаването на информация.

Излишъкът от алфа-синуклеини и калций може да даде начало на патологичен процес и унищожаване на нервните клетки. Изводите на британските учени ще помогне да се разбере по-добре механизмът за развитие на болестта на Паркинсон. Те предполагат, че съществуващите вече лекарства, които намаляват нивото на калций при сърдечни заболявания, могат да предпазят и нервната тъкан от негативни последици.

Научната работа на учените от Кеймбридж е публикувана в Nature Communications.

[Общо: 4    Средно: 3/5]
Излишъкът на калций в мозъка може да отключи паркинсон беше последно модифицирана от: февруари 21st, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *