Кафето удължава живота при бъбречна недостатъчност

PRINT
бъбречна недостатъчност болни бъбреци

Хората с хронична бъбречна недостатъчност често умират преждевременно. Ето един прост съвет на специалистите към тези пациенти: Пийте кафе!

Бъбреците са органът, отговорен за изхвърлянето на токсичните вещества от организма, за балансирането на течностите. Влияят обаче и на централни процеси като управлението на кръвното налягане. Затова при бъбречна недостатъчност извършването на хемодиализа е животоспасяващо.

Португалски учени от болницата Centro Hospitaler Lisboa Norte в Лисабон сега оповестиха своите изводи, според които редовната консумация на кафе има положително влияние върху хода на бъбречното заболяване.  

Кафето действа като антиоксидант

Това припомня д-р Биготе Виейра от Португалия. Има проучвания, които доказват, че колкото повече кафе пие един народ, толкова по-голяма е средната продължителност на живота.  

Учените проучили данните на 2328 пациенти с бъбречна слабост и ги сравнили с консумацията на кафе. Установихме пряка връзка между смъртността в тази група и пиенето на ароматната напитка, казва д-р Виейра. Колкото повече кафе пиел един такъв пациент, толкова по-дълго живеел. Болните били проследени в продължение на 53 месеца. За това време 752 от тях починали.    

Вижте още: 8 мита за кафето и истината за тях

Една трета до една чаша кафе средно на ден повишавали шансът за оцеляване с 12%, при 1-2 чаши дневно той ставал дори 22%. Една чаша кафе съдържа 230 мл от напитката с общо 95 мг кофеин. Ефектът от напитката се наблюдавал независимо от възраст, пол, раса, доходи и образование. Не се влияел и от здравни показатели като лабораторните стойности за бъбречната функция – албумин и креатинин, високо кръвно, наднормено тегло и пушене. Нямало значение каква храна точно приемат пациентите, нито пък дали употребявали алкохол.      

Препоръката ни към пациентите с бъбречна недостатъчност е категорична – пийте повече кафе, заявява д-р Виейра. Все пак тя пояснява, че макар и с над 2000 участници, проучването им не е представително и е необходима още много работа, за да си види в каква степен точно кафето е повлияло за продължителността на живота.

Под бъбречна недостатъчност в медицината се разбира, когато капацитетът на бъбреците е паднал под 60%. Тъй като в ранните си стадии болестта не дава симптоми, тя се открива едва при един от 4-ма болни. С възрастта бъбречната недостатъчност зачестява. В групата на 70-79-годишните тя се среща при един от 8 души. При по-младите под 50 г. е почти непозната.

[Общо: 3    Средно: 3.3/5]
Кафето удължава живота при бъбречна недостатъчност беше последно модифицирана от: декември 30th, 2017 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *