Холестеролът е полезен за имунната система

PRINT
преглед белия дроб

Холестеролът най-често се споменава във връзка с риск от сърдечносъдови заболявания. Често обаче се забравя, че той е необходим на организма ни, например на мозъка. Ново проучване сега показва, че холестеролът помага на имунната система, пише „Берлински лекарски вестник“ (Berliner Ärzteblatt).

Тя се бори с нежеланите вредители, като ги разпознава и запаметява. Сега учените откриха, че за това са отговорни специални клетки, които играят ролята на „памет“ за имунитета. „Споменът“ за вирусите и бактериите, с които той се е преборил, остава в клетките благодарение на холестерина, който играе роля в процеса на запаметяване на информацията за вредителите. Висока концентрация на холестерил се грижи за това, имунната система да реагира по най-правилния начин, когато е атакувана.

Проучването обаче не дава отговор на въпроса дали голямото допълнително количество холестерин означава и по-добре функционираща имунна система. От други изследвания обаче се знае, че храна с по-голямо съдържание на това вещество помага на отбранителните сили в тялото да се преборят с бактерията Helicobacter pylori, която причинява язва.

Има и проучване на университета Сиена в Италия (Journal of Leukocyte Biology), което сочи, че намаляването на холестерола накърнява и способността на имунната система да се бори ефективно с възпаленията. Тогава обаче учените не успели да изяснят напълно дали негативният ефект настъпва чисто и просто заради по-малкото холестерол или заради лекарствата, които хората вземали за понижаването му.

Свързани теми: Стомашните сокове са първа бариера срещу микробите

Ново поколение лекарства ще сваля скоро лошия холестерол

Как за подсилим имунната система?

СНИМКА: ДАК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Холестеролът е полезен за имунната система беше последно модифицирана от: април 3rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *