Хепатит С повишава риска от паркинсон

PRINT
хепатит черен дроб

Учените откриха нова възможна причина за паркинсон – инфекция с хепатит С, съобщава Medical News Today. Хората, заразени с вируса,  рискуват не само сериозни проблеми с черния дроб, но и неврологични увреждания. Неприятното е, че много от тях не подозират за инфекцията, която често няма осезаема проява.

Вирусът на хепатит С може да зарази нервните клетки, и да се възпроизвежда в централната нервна система. Сега било установено, че вирусът убива невронитe, които произвеждат допамин. Именно недостигът на допамин стои в основата на възникването на паркинсон. По този начин инфекцията с хепатит С увеличава и риска от болестта с 30%.

Това било потвърдено от изследване, което анализирало данните на 49 967 хора с хепатит B или C и ги сравнило с тези на 199 868 души без хепатит. Хората били наблюдавани средно 12 години. След като взели предвид и утежняващите фактори като възраст, наличието на диабет или цироза, учените изчислили, че рискът от паркинсон е с 30% по-голям при хората, заразени с вируса на хепатит С. Любопитното е, че при заразените с хепатит В или и с двата вируса – С и В, рискът от неврологичното заболяване бил толкова висок, колкото и при незаразените.

[Общо: 3    Средно: 3.3/5]
Хепатит С повишава риска от паркинсон беше последно модифицирана от: май 3rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *