Грижливото миене на зъбите пазело от сърдечен пристъп

PRINT
почистване на зъбите плака

Обикновената почистване на плаката от зъбите у дома със специална паста помага за предотвратяването на инфаркти и инсулти. Това става чрез намаляване на нивата на възпаление в организма до степен, която може да се постигне с помощта на статини. Изводите са на учени от Университета Атлантик във Флорида, пише британският в. „Телеграф“.

Целта на учените била, в хода на клиничното изпитване да разберат дали специалната паста за зъби за премахване на плака, може да спомогне и за здравето на сърцето. От предишни проучвания е ясно, че хората със заболявания на венците са по-склонни към сърдечни заболявания. Досега обаче не са събирани научни доказателства, че подобряването на хигиената в устната кухина намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

С-реактивен протеин намалявал с 29%

При използването на специална паста за зъби хората успявали да премахнат два пъти повече плака, отколкото с обикновената. Един от ключовите показатели на възпаления в съдовата система – С-реактивен протеин, намалял с 29%. За сравнение – с помощта на статините нивото му може да бъде намалено с малко повече – с 37%. Като извод авторите на проучването подчертават, че цялостното почистване на зъбите е сравнително просто и достъпно за всеки действие. То обаче има мощен лечебен ефект за предпазване от инфаркт. Не е за подценяване и че този навик е много полезен за запазване на зъбите и изобщо здравето на устната кухина.

Впрочем не всички експерти са съгласни с изводите от проучването. Д-р Майкъл Холмс от Оксфордския университет казва, че С-реактивният протеин е възпалително маркер, но сам по себе си не играе съществена роля за развитието на сърдечно-съдови заболявания. Затова според него от данните не може да се прави извод, че ефекта от пастата за плака, която намалява възпалението, оказва ефект и за допълнителна защита на сърцето. За да се потвърдят констатациите, трябва да се направят още клинични изследвания.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Грижливото миене на зъбите пазело от сърдечен пристъп беше последно модифицирана от: април 12th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *