Фини прахови частици от газовете на колите открити в мозъка

PRINT
газове от колите

Фини прахови частици, вдишани от замърсения градски въздух, са открити в мозъчна тъкан, съобщи Би Би Си, цитирайки ново проучване на университета в Ланкастър, Великобритания. Частиците железен оксид се смятат за токсични и – макар все още да липсват доказателства, се свързват със заболявания като алцхаймер.

Откритието е наречено „шокиращо“ от изследователите и повдига нова серия въпроси около рисковете за здравето от замърсяването на въздуха. Проучването доказва, че миниатюрни частици магнетит – минерал, един от вариантите на железния оксид, които може да попаднат в дробовете чрез вдишване на замърсен въздух, успяват да стигнат до мозъка. Над 3 млн. души всяка година умират вследствие на глобалното замърсяване на въздуха по данни на СЗО.

Проучването анализира проби от мозъчната тъкан на 37 души. От тях 29 са на възраст от 3 до 85 г. и са живели и починали в Мексико сити – един от най-замърсените градове в света, а 8 – в Манчестър. Те са между 62- и 92-годишни, като някои са починали с остри форми на невродегенеративно заболяване. Най-високото количество частици магнетит са открити у 32-годишен жител на Мексико сити, починал при катастрофа.

Водещият автор на проучването проф. Барбара Маер преди това е открила магнетит при изследване на въздуха около натоварен път в Ланкастър. Тя предположила, че подобни частици може да бъдат открити в мозъчна тъкан и това станало факт. „При изследването на мозъчна тъкан се вижда, че тези фини частици са навлезли в клетките и когато ги изтеглихме, се оказа, че те са милиони само в грам мозъчна тъкан. Това означава милион възможности за увреждане“, коментира проф. Маер.

Микрочастиците имат сферична форма с диаметър 200 нанометра. За сравнение, косъмът е с дебелина 50 000 нанометра. Формата доказва произхода на частиците – те идват от газовете на колите. Отделят се от работещите при високи температури автомобилни двигатели и спирачни системи. Те се откриват заедно с други метали като платина, която идва от катализаторите на колите.

„За първи път се откриват фини прахови частици в мозъка. Тепърва ще се проучва връзката между мръсния въздух и увеличаващите се невродегенеративни заболявания“, коментират от изследователския екип.

[Общо: 4    Средно: 5/5]
Фини прахови частици от газовете на колите открити в мозъка беше последно модифицирана от: май 1st, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *