Домашният прах виновен за това, че дебелеем

PRINT

Изненадващо се оказа, че домашният прах може да задейства процеси в организма, които благоприятстват трупането на килограми, съобщава в. „Дейли мейл“. В него се съдържат субстанции, които са широко използвани в бита и се откриват в противопожарните химикали, лубрикантите и пластмасата. Откритието дава още един отговор на въпроса, от какво пълнеем, въпреки че внимаваме за храната.

При определени условия химичните съединения, които се съдържат в праха на жилището, се свързват с рецептора PPARgamma – вид протеин, и го активират. Това установиха учени от университета „Дюк“ в Северна Каролина. Протеинът регулира метаболизма на мазнините и регулира клетъчното делене и клетъчната смърт. Преди това учените са показали, че много съединения, включително органофосфатите и метаболитите на полибромдифенили, могат да се свързват с рецептора PPARgamma.

Все пак преди нямало достатъчно доказателства, че тези съединения са в състояние да го активирате. Затова експертите провели ново изследване. Проучили химическите съединения от домашен прах, на чието влияние хората са изложени всекидневно. Особено малките деца биват засегнати по-силно.

Проучването показало, че 28 от 30-те полулетливи съединения могат да се свързват с рецептора и да го активират. Изследователите са забелязали признаци на активиране на в повече от половината от 25-те проби от прах, събрани на случаен принцип от домове, офиси и спортни зали. В бъдеще учените планират да дадат оценка на последиците от хроничното излагане на ниски нива на тези съединения.

Източник: Daily Mail

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Домашният прах виновен за това, че дебелеем беше последно модифицирана от: март 24th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *