Дебелите деца с двойно по-голям риск от рак

PRINT
деца хранене

Наднорменото тегло в юношеска възраст повишава два пъти риска от рак в зряла. Това е извод от проучване, проведено от изследователи на Харвардското училище за обществено здраве. В него участвали 240 000 шведи, мобилизирани в армията на възраст от 16 до 20 години през периода 1969-1976 г. Експертите наблюдавали доброволците до 2010 г. През това време 885 от мъжете развили рак на дебелото черво, съобщава Zee News.

Статистическият анализ показал, че младежите, които в началото на наблюдението били с наднормено тегло (индекс на телесната маса (BMI) от 27.5 до 30), страдали от рак на дебелото черво и ректума два пъти по-често в сравнение с участниците, чието тегло било нормално в началото на проучването (BMI 18,5 до 25).

Затлъстяването в юношеството (BMI над 30) увеличава риска от развитие на рак на дебелото черво 2,38 пъти.
Авторите установили връзка между високите нива на системно възпаление в юношеска възраст и по-големият риск от рак на дебелото черво и ректума. Възпалението като фактор и затлъстяването са независими един от друг. Според учените е очевидно, че при съществуващо затлъстяване рискът от рак на дебелото черво не се увеличава заради възпалението.

Източник: Zee News

[Общо: 2    Средно: 5/5]
Дебелите деца с двойно по-голям риск от рак беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *