Човек може да е здрав дори при стотици генни мутации

PRINT

Човек може да живее в цветущо здраве дори при наличието на стотици генни мутации. Това доказаха учени от САЩ, цитирани от специализираното издание New Scientist. В човешкия организъм по принцип се срещат общо около 3 млн. мутации. Дори при напълно здрави хора може да се преброят около 400 от тях. Някои са такива, че могат за предизвикат опасни заболявания.

Крис Тайлър-Смит от института Сангер в Кеймбридж, Великобритания, проверил гените на 179 здрави мъже и жени от САЩ, Китай, Япония и Нигерия. Получените данни били сравнени с каталог, съхраняващ информация за 50 000 мутации, предизвикващи различни заболявания. Учените с интересували преди всичко от мутации, свързани пряко с риска от болест и от такива, които увреждат естествените за организма протеини, но не е ясно какво произтича от това. Така те открили средно у всеки от доброволците по 400 мутации, които увреждат протеините, и по две и повече мутации, пряко свързани с риска от болест.

Специалистите били удивени от факта, че човек е способен да живее с доста голям брой мутации, без това да се отрази на здравето му по какъвто и да е начин. Например вариацията на гена MYBPC3 увеличава вероятността от сърдечна недостатъчност. Възможно е този ефект да се прояви едва към края на жизнения път на конкретния човек или пък други гени да компенсират този недостатък, коментират експертите.

Свързани теми: Разгадаха разликите между човека и маймуната

Дълголетниците – деца от възрастни бащи

10 млн. долара награда за генома на столетниците

СНИМКА: ТК

[Общо: 1    Средно: 1/5]
Човек може да е здрав дори при стотици генни мутации беше последно модифицирана от: април 2nd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *