Бактерии в тънките черва свалят холестерола

PRINT

Метаболизмът на холестерола се регулира от бактерии в тънките черва, показа проучване на университета в Готенбург, Швеция, пише сайтът „Медикъл нет“. Откритието може да стане основа за ново поколение лекарства за сърдечносъдови заболявания, тъй като милиони хора по света страдат от дислипидемия или дисбаланс на добрите и лошите мазнини в кръвта.

Холестеролът се синтезира в организма или постъпва с храната. В черния дроб се преобразува в жлъчна киселина и оттам попада в храносмилателния тракт. После се изхвърля от организма или се „рециклира“ обратно в черния дроб. Учените сега разкриха, че бактериите в тънките черва намаляват синтеза на жлъчна киселина в черния дроб от холестерола чрез специфичен FXR рецептор. Сигнализирайки на организма, че няма нужда от големи количества от нея, той синтезира и по-малко холестерол. Това е ключ към регулирането на нивата на лошите мазнини, които попадат в кръвта.

Експертите смятат, че може да бъдат разработени нови лекарства, които да пазят от сърдечносъдови заболявания и диабет. Рецепторът засяга не само метаболизма на мазнините, но и този на кръвната захар. Въпросът е да бъде идентифицирана точно бактерията, която играе регулиращата роля. Лекарствата, които намаляват нивата на холестерола, широко се използват през последните десетилетия и съществено намалиха смъртността от сърдечносъдови заболявания, изтъква д-р Сама Саин от университета в Готенбург. Новото проучване било стъпка напред, защото ще помогне за разработването на нов тип лекарства.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Бактерии в тънките черва свалят холестерола беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *