Аспирин и ибупрофен утрояват преживяемостта при някои видове рак

PRINT
хапче, лекарства

Аспирин и ибупрофен могат да утроят преживяемостта при пациенти с рак на мозъка, главата и шията. Това съобщават учени от Университета на Калифорния, след като провели поредица от проучвания. Те отчели преживяемостта на болните 5 г. след поставяне на диагнозата. Изводите им са публикувани в Journal of Experimental Medicine.

Ефектът от лечението скача от 25% на 78%

имунотерапия химиотерапияСтатистиката на техните наблюдения показва повишаване на ефективността на лечението от 25% на 78%, т.е. с над 50%. Положителният ефект на популярните болкоуспокояващи лекарства е наблюдавана при пациенти, които били носители на мутиралия ген PIK3CA.

Според учените това е свързано с факта, че двете популярни лекарства аспирин и ибупрофен, които спадат към групата нестероидни противовъзпалителни средства,  успяват да променят мутиралия ген PIK3CA. При онези пациенти, чийто ген в тумора не е бил променен, болкоуспокояващите нямали ефект.

Парацетамол, ибупрофен или аспирин – кога какво да изберем

Лекарствата променят активността на мутиралия ген PIK3CA

Нестероидните противовъзпалителни средства са клас лекарства, които не само намаляват болката, но и могат да лекуват възпалението. Аспирин и ибупрофен са най-често използваните препарати от тази група. Друго популярно болкоуспокояващо – парацетамол, действа по различен начин и не е включен в проучването.  

Резултатите ясно сочат, че употребата на нестероидни противовъзпалителни средства може значително да подобри резултатите не само при пациенти с рак на главата и шията, но и при пациенти с други видове рак, които имат PIK3CA мутация. Това заяви д-р Дженифър Гранис, професор по хирургия на главата и шията и старши автор на доклада. Ползата от тях е очевидна и може да окаже положително въздействие върху човешкото здраве, подчертава тя.

Учените проучили досиетата на 266 пациенти от Медицинския център на Университета в Питсбърг, чиито тумори са били  хирургично отстранени.

Проф. Дудов: Лечението на рака не е просто стимулиране на имунитета

Потиска се отделянето на възпалителна молекула – простагландин Е2

Сред пациентите, които редовно използват болкоуспокояващи от тази групи, 93% са употребявали аспирин в някакъв момент. Повечето от пациентите в проучването започват да го приемат редовно, след като са били диагностицирани с рак.

Въпреки че още не е доказано окончателно, как приемането на аспирин и ибупрофен може да подобри преживяемостта при рак, авторите на проучването имат хипотеза. Те смятат, че тези лекарства блокират растежа на туморите на главата и шията чрез намаляване на отделянето на една  възпалителна молекула – простагландин Е2. 

6 важни промени в начина на живот, ако е поставена диагноза рак

Възпалението играе наистина важна роля при онкологичните заболявания. То ускорява разпространението и деленето на раковите клетки, пояснява проф. Джъстин Стебинг от Imperial College London.

Проучванията на пациенти с рак на дебелото черво, на гърдата и други тумори сочат, че противовъзпалителните средства могат да бъдат полезни при тумори с определени генетични мутации. Учените посочват също, че тези медикаменти действат също и върху два ензима: протеините COX и PI3K. Необходими са още проучвания, за да се види дали на някои онкоболни трябва да започне да се препоръчва прием на аспирин и ибупрофен, както и в какви дози трябва да бъдат тези лекарства.

Източник: Индипендънт

[Общо: 5    Средно: 2.4/5]
Аспирин и ибупрофен утрояват преживяемостта при някои видове рак беше последно модифицирана от: януари 29th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *