Антихистамините влияят зле на мъжката плодовитост

PRINT
хапчета лекарства

Ново изследване откри неочаквана връзка между антихистамините и нивото на плодовитост при мъжете. Оказва се, че тази група лекарства, които се предписват за потискане на алергичната реакция, намалява шансовете на силния пол да създадат поколение. Изводите са на експерти от Института по биология и експериментална медицина в Буенос Айрес. Специалистите анализирали различни научните проучвания от последните 40 години, свързани с антихистамините.

Блокирането на хистамина сваля тестостерона

Анализът показал, че блокирането на хистаминовата активност в дългосрочен план има отрицателен ефект върху производството на тестостерон. Възможно е да се промени формата на сперматозоидите, да се намали тяхната активност и броят им в еякулата. Какви са точните причини за негативния ефект, учените все още не могат да обяснят.

Негативно влияние в тази насока имат и лекарствата срещу киселини. Мъже на възраст от 20 до 30 години, които приемали шест месеца такива медикаменти, качеството на спермата било намалена до три пъти. Сравнението било други мъже, които не използват такива хапчета. Проучването е на Университета на Еразъм.

Лекарствата за киселини водят до по-малко сперматозоиди

Препаратите за киселини спадат към клас инхибитори на протонната помпа. Те намаляват концентрацията на киселина в стомаха, но се намесват и в редица други процеси в организма. Предишни проучвания показват, че инхибиторите на протонната помпа повишават риска от инфаркти и удари. Освен това те създават риск и за бъбреците.

Вижте още: Да се справим с киселините без лекарства

Изследването показало, че представители на силния пол, приемали лекарството за киселини над 6 месеца, имали много малко сперматозоиди. Сперматозоидите им били по-малко мобилни и с по-ниска способност да оплодят яйцеклетка. Обяснението е, че лекарствата причиняват недостиг на витамин В, необходим за образуването на нормална сперма.

[Общо: 1    Средно: 4/5]
Антихистамините влияят зле на мъжката плодовитост беше последно модифицирана от: март 13th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *