сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниЯзвички мъчат повечето аутисти, двете болести са свързани

Язвички мъчат повечето аутисти, двете болести са свързани

Повечето деца с аутизъм страдат от специфично заболяване на стомашно-чревния тракт, съобщи проф. Артър Кригсман, детски гастроентеролог, който гостува в болница „Токуда“. Тук той прегледа 10 деца и обучава българските си колеги как правилно да поставят диагнозата.

Когато лекуваме стомашното възпаление, се подобрява и психиката

„Ние не знаем дали стомашното възпаление предизвиква аутизма, или обратното. Но знаем, че когато лекуваме гастроентестиналния тракт, настъпва значително подобрение в психичното състояние на децата и качеството им на живот“, заяви проф. Кригсман (на снимката вляво), който се е посветил на децата аутисти.

Патогенни бактерии в червата може да отключат аутизъм

Родителите му водели децата си аутисти, които имат проблеми в стомашно-чревния тракт – болки, разстройство. Оттам малките не можели да спят и ставали агресивни. Става дума за хронично заболяване, най-вероятно от автоимунен произход.

„То не може да се излекува напълно, а само да се потисне. Даваме медикаменти, които блокират възпалението, антибактериални лекарства и понякога имуносупресори“, поясни специалистът от САЩ.

За връзката между аутизъм и стомашни заболявания се знае отдавна

Връзката между двете заболявания – аутизма и стомашното, се знае от години в Америка. Все още не е изяснена връзката между тях, но се знае едно – лекува ли се стомаха, се повлияват добре и аутистичните прояви. „Проучванията в САЩ са още в начален стадий. Знаем само, че повечето аутисти имат стомашно-чревни симптоми. Погледнати с диагностична апаратура отвътре, те изглеждат като заболяване. По тънките черва има нещо като малки язвички. Прилича на болестта на Крон, макар че е различна“, пояснява проф. Кригсман. Засега й казват просто „свързан с аутизма ентероколит“.

Капсула помага за диагностиката на червата

тънки черва възпалениеИзследването на малките пациенти е с ендоскоп и специална капсула, която снима тънките черва отвътре, обяснява д-р Асен Петров, началник на гастроентерологията в „Токуда“. Процедурата се прави с упойка. След това специален софтуер пресъздава промените от възпалителните процеси.  С гастроендоскопските методи досега можехме да видим само горната част на храносмилателния тракт, горната част на дебелото черво и крайната на тънките черва, пояснява д-р Петров.

Традиционната диагностика не може да покаже отвътре дългите 6 м тънки черва. Изследването е свързано с допълнителни тестове и обща оценка на състоянието на пациентите. Възпаленията не са от външен причинител, макар че засега науката няма еднозначен отговор какъв точно е механизмът, който ги отключва. Хипотезата за автоимунен процес все повече се потвърждава с различни тестове – серологични, кръвни проби и имунологични изследвания. Има подозрения, че вируси или бактерии са първоначалните дразнители, но това не е доказано.

Синдромът на Аспергер е мека форма на аутизъм

Голяма част от имунните клетки са в червата

д-р Асен Петров гастроентерологВръзката между стомаха и мозъка е известна отдавна на науката. Много голяма част от имунната система се намира именно в червата, пояснява д-р Петров (на снимката). Всяка промяна в процесите в стомаха влияе върху развитието на централната нервна система. Има и други теории, които свързват психичните увреждания с инфекции или дори с натрупване на тежки метали в организма.

Лекарствата за възпаленията при аутизъм са от същия тип, който се използва например за язва или гастрит. Има и по-ново поколение медикаменти – т.нар. биологични, които се използват в ревматологията, но и в гастроентерологията. Новото за тях е комбинирането им с определени хранителни добавки. Има и специални диетични режими, които са непознати у нас и прилагането им тепърва ще се развива.

Аутизмът ставал все по-разпространен. В САЩ се смята, че вече на всеки 100 деца едно развива такива отклонения, казва д-р Петров.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -