четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеОт какво са червени сърбящи пъпки по ръцете и краката?

От какво са червени сърбящи пъпки по ръцете и краката?

Значителна част от кожните болести могат да се вместят в подобни описания. Трябва да посетите дерматолог, който ще ми зададе много допълнителни въпроси. При тези непълни данни може да се предполагат следните диагнози: екзема, инсектен дерматит, еритема мултиформе, уртикария. В по-далечен план може да се обсъжда псориазис или червен плосък лишей.

Сухата кожа по-уязвима за екземи

През зимните месеци кожата обикновено е по-суха и създава благоприятни условия за развитие на екземи под влияние на различни външни дразнители. Най-често се наблюдава контактна екзема от почистващи или перилни препарати. Ако се подозира алергична реакция, е необходимо тестуване на кожата със съответните алергени (епикутанно тестуване), за да се установи точният причинител. Като профилактична мярка се препоръчва кожата да се хидратира и подхранва с подходящи балсами и кремове от медицинската козметика.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Видове екземи по ръцете и лечението им
Внимание родители! Вирусите също правят обриви, но не е алергия
Алергията се лекува с имунотерапия
Обривът по лицето може да е от лака за нокти!

Инсектният дерматит е друга възможност, не по-рядка през зимните месеци. Този дерматит се появява при ухапване от насекоми или паразити. Обикновено в центъра на червените пъпки има отвор, който показва къде е станало ухапването. При този дерматит сърбежът е много силен и лечението се състои в отстраняване на причинителя и прилагане на локални противовъзпалителни и успокояващи средства.

Еритема мултиформе е специфично кожно заболяване,

при което обривите са кръгли и имат формата на мишена с център в средата. Най-честите причини са инфекции (херпес), лекарства, някои ароматизатори и консерванти в храните. При леките форми има спонтанно обратно развитие. Лечението е свързано с откриване и отстраняване на причинителя, както и приложението на антивирусни, антихистаминови и противовъзпалителни лекарства.

Уртикарията е заболяване, при което обривите обикновено са пръснати по цялото тяло. Само по ръцете и краката през този сезон може да наблюдаваме т.нар. студова уртикария. При нея уртиките се получават върху участъците от кожата, изложени най-силно на атмосферните влияния – лице, ръце, крака. Характерно за студовата уртикария е изчезването на обрива скоро след като се влезе в топло помещение. При последващо излагане на студ уртикарията се появява отново, придружена от силен сърбеж. Всички тези заболявания не са опасни, но за да се излекуват, е необходимо да се постави точна диагноза и да се назначи лечение от специалист дерматолог.

Доц. д-р Жана Казанджиева, Клиника по кожни и венерически заболявания, УМБАЛ „Александровска“ 

Свързани публикации

1 коментар

  1. Аз имам малки червени пъпки които ме сърбят и не мога да спра да ги чеша,от много време сам така и не знам какво да правя.Отидох до личния се доктор и тя ми предписа нещо което не ми помогна с нищо друго освен да спрат да ме сърби за известно време. zdraveite i yspeh na vsickivi na 27 godinisam i stradam ot gusa imam kista na stitovidnata jleza ispisahami lekarstva koito triabva da ispolzvam 6 meseca isled tova ste resat dalisam za operacia imam2 deca a nervnatami sistema e oburkana kakvoli ste stane smen?

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -