четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЛепи ви се всеки вирус? Проверете черния си дроб

Лепи ви се всеки вирус? Проверете черния си дроб

„Всеки знае, че е важно да се поддържа добър имунитет в сезона на настинките и грипа. Но е малко известно, че дясната ръка на имунитета е черният дроб. Този важен орган изпълнява над 500 метаболитни функции и център за изследвания и преработка на важни вещества“, казва Елена Вовк от Катедрата по фармакология и спешна медицинска помощ към Московския държавен медицински университет.

Черният дроб произвежда протеини за синтез на имуноглобулини , антитела, интерферон (важен за имунитета) и още много други важни градивни елементи. Той е мястото, където се извършва взаимодействието между имунните клетки – лимфоцити.

При смущения в работата на черния дроб пада устойчивостта на организма към инфекции. Например хората с хронични заболявания като захарен диабет тип 2, при което се губи способността на организма правилно да усвоява глюкозата и се развива неалкохолно затлъстяване на черния дроб, страдат по-често от възпаления, нуждаят се от по-дълго време, за да се възстановят от инфекции, настинки и наранявания.

Ранното увреждане на черния дроб е без симптоми

Освен това е трудно да се установи реалното състояние на самия черния дроб. Ранното увреждане настъпва почти без никакви симптоми. Когато здравословни проблеми се появят, заболяването често е в напреднал стадий и трудно за лечение. За да се предотврати това, е важно да се обърне внимание на всички, дори неспецифични симптоми. Това може да са липса на енергия, умора, сънливост, гадене, загуба на апетит, тежест в дясната страна и сърбеж по кожата, чести настинки.

Повечето хора не правят връзка между тези неприятни симптоми и черния дроб. Започват да вземат витамини и имуномодулатори , за да повишат имунитета. „За да се оцени правилно състоянието на организма, трябва да се направят изследвания на специфични ензими в кръвта, които дават сведения за чернодробната функция, да се провери дали няма вирусен хепатит и да се направи ултразвук. При нужда джипито насочва за преглед при гастроентеролог. Ранното установяване на заболявания на черния дроб помага да се предотвратят „свързани “ болести, а по този начин и да се укрепи имунната система.

Какво обича черният дроб?

На първо място – балансирана диета. Менюто трябва да включва достатъчно витамини, антиоксиданти и фосфолипиди. Те са основни градивни елементи на черния дроб. Важно е да се приемат полиненаситени мазнини, които осигуряват устойчивостта на тъканите към тъкан и участват в детоксикацията им.

В естествената си форма, тези мазнини се съдържат в нерафинираните растителни масла, ядките, всички семена, сусама, соята, водораслите и морската риба. Недостигът на микроелементи може да се компенсира чрез използване на природни продукти – хепатопротектори, които са на основата на фосфолипидите. Съвременните екологични условия в околната среда не дават шанс на нашето тяло да се самоизчисти докрай. Това е да се припомни“, обобщава доц. Елена Вовк.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -