Знахари и екстрасенси ще работят само с лекар в кабинета

PRINT

Знахари, екстрасенси и всички други лечители, които практикуват нетрадиционни методи, ще трябва да минават курсове по медицина. Това е едно от предложенията на работна група към здравното министерство, съобщават от ведомството. Тя готви пакет от промени в Закона за здравето, които трябва да регламентират дейността на лечителите. Курсът ще е с продължителност поне 300 часа.

Освен това резултатите от работата им ще бъдат контролирани. Идеята е всеки лечител без медицинско образование да има сключен договор с лекар и да практикува уменията си под неговия надзор. Така щяло да се види дали наистина има ефект и при кои заболявания точно. Само така ще се отсеят истински доказалите се лечители от екстрасенсите, смята Зофия Шчербак, която сама практикува нетрадиционни методи на терапия. Тя е член на работната група към МЗ.

Тя сподели и друга идея – онези, които са доказали себе си като лечители, все едно дали имат медицинско образование или не, да се обединят в един център, където тяхната дейност да се документира медицински. В центъра може да се канят доказали се чуждестранни лечители. Шчербак предлага още в началото на лечението да се подписва декларация между лекар, пациент и лечител. В нея резултатите от дейността на лечителя ще бъдат документирани медицински пред лекаря, като задълженията на пациента ще са ясно формулирани и той ще трябва да ги спазва.

Промените са насочени към гарантиране безопасността на пациентите, които са решили да ползват неконвенционални методи на лечение, подчертават от МЗ. Във връзка с готвените промени продължават да постъпват становища от заинтересовани лица, организации, специалисти. Те бъдат внимателно обсъдени при изготвянето на окончателния проект за промени в Закона.

СНИМКА: ДАК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Знахари и екстрасенси ще работят само с лекар в кабинета беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *