Здравното министерство вече плаща за скъпи изделия за лечение на инсулт

PRINT
аневризма койлинг

Министерството на здравеопазването вече ще заплаща пълната стойност на скъпи консумативи, които са животоспасяващи за някои пациенти с мозъчни аневризми и артерио-венозни малформации. Това става възможно, след като днес министър Петър Москов е подписал заповед за утвърждаване на методика за субсидиране на лечебните заведения, съобщават от МЗ. За първи път ведомството ще заплаща на лечебните заведения закупените медицински изделия за интервенционално лечение на мозъчен инсулт. Досега пациентите, които се нуждаеха от скъпите изделия, бяха принудени сами да правят акции за събиране на пари. 

Има някои условия, на които трябва да отговарят болниците, за да получат финансиране: да имат структура по нервни болести, неврохирургия, образна диагностика, инвазивна кардиология или друго отделение от трето ниво на компетентност; да имат спешно отделение и отделение по рехабилитация. На тези критерии в момента отговарят 4 лечебни заведения в страната, с които МЗ ще сключи договор. Това са УМБАЛ „Св. Анна“, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, УМБАЛ „Св. Георги“ Пловдив и УМБАЛ „Св. Марина“ Варна.

Друга важна промяна е осигуряването на възможност за доплащане на стойността на медицинските изделия /койлове/ за интервенционално лечение на мозъчни аневризми и артерио-венозни малформации. В момента НЗОК заплаща за тези изделия до 10 хил. лв. При отделни пациенти с големи или множествени аневризми или малформации  обаче стойността на медицинските изделия може да достигне до 20-30 хил. лв., които до момента следваше да бъдат доплащани от пациентите. Сега това се поема от МЗ по определен в методиката ред. Досега тези пациенти, макар и малко на брой, бяха принудени сами да организират акции по събиране на пари за животоспасяващите за тях консумативи.

Очакваните резултати от приложението на методиката са  намаляване инвалидизацията и смъртността на пациентите с мозъчен инсулт, напълно възстановяване на работоспособността и максимално запазване качеството на живот.

[Общо: 2    Средно: 5/5]
Здравното министерство вече плаща за скъпи изделия за лечение на инсулт беше последно модифицирана от: май 4th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *