четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЗдравното министерство предлага промяна за лекарствата на бъбречноболни

Здравното министерство предлага промяна за лекарствата на бъбречноболни

Министерство на здравеопазването е предложило на Комисията по цени и реимбурсиране за бъде извършена промяна, свързана с лекарствата на бъбречноболните. Само преди ден от пациентската им организация подадоха сигнал, че различни по своето действие медикаменти (еритропоетини) са поставени в една група и касата ще плаща на 100% само за най-евтиното в групата.

От МЗ оценяват, че това е несправедливо и ще доведе до сериозни сътресения в лечението на бъбречноболните, затова педлагат промяната. Тя касае начина на образуване на референтната стойност в Позитивния лекарствен списък на лекарствените продукти (еритропоетини) за домашно лечение на пациентите с хронична бъбречна недостатъчност.

Комисията по цени и реимбурсиране е изискала данни от Националната здравноосигурителна каса и към момента се изготвя фармакоикономически анализ. Изискани са и становища от водещи медицински специалисти в областта. Предстои Комисията да се произнесе по въпроса.

Комисията по цени и реимбурсиране е самостоятелен административен орган, който взема решения за включване, промяна или изключване на лекарствени продукти от Позитивния списък, включително и за начина на реферирането им. Комисията се произнася с индивидуални административни актове, които подлежат на административен и съдебен контрол.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -