Здравното министерство обеща по-високи заплати на психиатрите

PRINT

Заместник-здравният министър Минчо Вичев (на снимката) се е срещал с директорите на държавните психитрични болници, за да обсъди финансовото им състояние, заявиха от МЗ след пресконференцията в Раднево, където психиатри се оплакаха от мизерни заплати и лоши условия на труд. Проблемите на държавните психиатрични болници са сред въпросите, с които новият екип на министерството е ангажиран още от първите седмици на своето управление.

„Тези проблеми са отлагани с години. В този смисъл буди недоумение, че тъкмо сега, когато на всички тези въпроси се търсят и предлагат конкретни решения с участието на самите болнични ръководства, в обществото се създава невярната представа, че МЗ не предприема действия за решаването на съществуващите в тях проблеми“, се казва в прессъобщение на МЗ.

Финансовото състояние на тези лечебни заведения е обсъдено на 6 юли т.г. на среща на министъра на здравеопазването Десислава Атанасова с всички директори на държавни психиатрични болници. Допълнително между 12 юли и началото на м. август с всеки един от 12-те директори на тези болници в МЗ са проведени индивидуални срещи. На тях са обсъдени всички параметри от дейността на болниците, в т.ч медицински, финансови, работни заплати. На срещите директорите на болниците са информирани за възможностите за капиталови разходи през 2012 г. Министерството прави допълнителни разчети с оглед увеличаване размера на възнагражденията в 12-те болници за сметка на собствени ресурси, тъй като в бюджета за тази година разходи за увеличение на възнагражденията не са предвидени.

Допълнителни възможности давал Норвежкият финансов механизъм, в който една от одобрените приоритетни области е тъкмо психичното здраве. По него има заделени сериозни средства не само за подобряване на материално-техническата база на психиатричните болници. Министерството било напълно наясно, че възнагражденията в държавните психиатрични болници са изостанали през годините. Затова при обсъждането на Колективния трудов договор в отрасъла, било ясно заявено, че заплатите на персонала в тях трябва да достигнат фиксираните нови нива.

Свързана тема: Психиатри: Малко сме, може да стане беля с пациентите

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Здравното министерство обеща по-високи заплати на психиатрите беше последно модифицирана от: април 3rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *