четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЗдравното министерство обеща по-високи заплати на психиатрите

Здравното министерство обеща по-високи заплати на психиатрите

Заместник-здравният министър Минчо Вичев (на снимката) се е срещал с директорите на държавните психитрични болници, за да обсъди финансовото им състояние, заявиха от МЗ след пресконференцията в Раднево, където психиатри се оплакаха от мизерни заплати и лоши условия на труд. Проблемите на държавните психиатрични болници са сред въпросите, с които новият екип на министерството е ангажиран още от първите седмици на своето управление.

„Тези проблеми са отлагани с години. В този смисъл буди недоумение, че тъкмо сега, когато на всички тези въпроси се търсят и предлагат конкретни решения с участието на самите болнични ръководства, в обществото се създава невярната представа, че МЗ не предприема действия за решаването на съществуващите в тях проблеми“, се казва в прессъобщение на МЗ.

Финансовото състояние на тези лечебни заведения е обсъдено на 6 юли т.г. на среща на министъра на здравеопазването Десислава Атанасова с всички директори на държавни психиатрични болници. Допълнително между 12 юли и началото на м. август с всеки един от 12-те директори на тези болници в МЗ са проведени индивидуални срещи. На тях са обсъдени всички параметри от дейността на болниците, в т.ч медицински, финансови, работни заплати. На срещите директорите на болниците са информирани за възможностите за капиталови разходи през 2012 г. Министерството прави допълнителни разчети с оглед увеличаване размера на възнагражденията в 12-те болници за сметка на собствени ресурси, тъй като в бюджета за тази година разходи за увеличение на възнагражденията не са предвидени.

Допълнителни възможности давал Норвежкият финансов механизъм, в който една от одобрените приоритетни области е тъкмо психичното здраве. По него има заделени сериозни средства не само за подобряване на материално-техническата база на психиатричните болници. Министерството било напълно наясно, че възнагражденията в държавните психиатрични болници са изостанали през годините. Затова при обсъждането на Колективния трудов договор в отрасъла, било ясно заявено, че заплатите на персонала в тях трябва да достигнат фиксираните нови нива.

Свързана тема: Психиатри: Малко сме, може да стане беля с пациентите

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -