четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЗдравният министър: Не е ясно как ще лекуват болниците през 2012 г.

Здравният министър: Не е ясно как ще лекуват болниците през 2012 г.

Здравният министър д-р Стефан Константинов не е подписал целия рамков договор, сключен между здравната каса и лекарския съюз, съобщи самият той в Министерски съвет. Одобрил само общата част, но приложенията към нея до момента не са му предоставени от НЗОК. В тях обаче се съдържат цените и обемите на клиничните пътеки, тоест начинът, по който ще бъдат лекувани хората в болниците.

Министърът разкритикува реда, по който сега се прави договарянето, и го нарече „празен ритуал“. Добави, че ще предложи законодателни промени за процедурата.

„Приложенията са много по-големи и по-важни от самия договор, защото определят в значителна част начините, по които ще работи системата. Въпросът е дали това, което съм подписал,  може да се тълкува като цялостен договор без приложенията с цените и обемите. На практика без тях той е един осакатен текст“, коментира д-р Константинов.

Той подписал целия рамков договор между зъболекарския съюз и НЗОК. Документът е абсолютно изряден и съдържа всички части, каза министърът. Той изпратил писмо до НЗОК с моментите, които го притесняват в договора с лекарския съюз. Законът не казвал ясно какво се случва, ако министърът не подпише всички негови части. „Пише, че министърът съгласува. Но какво значи това? Няма ясна процедура какво се случва ако подпиша или не подпиша. Аз няма да подлагам системата на трусове и ще го подпиша. Смятам обаче да предложа промени в законодателството. Явно системата е неработеща. Има повече показност, че се подписват някакви договори“, коментира д-р Константинов. Приложенията за 2011 г. били публикувани едва през декември т.г. в „Държавен вестник“, а през годината те непрекъснато се променяха, разкри той. Здравното министерството платило за целта 20 000 лв.

Все още няма яснота как ще работят хосписите през 2012 г., защото информацията за това била в приложенията. Имаше идея те да сключват договор с касата и да могат да приемат хора, на които не им остава да живеят още дълго. Надявам се да се намери решение, добави д-р Константинов. Остава отворен въпросът и как ще се финансира химиотерапията на онкоболните. 

Няма как България да подлага на допълнителни тестове и проверки лекарство или медицинско изделия, което е било вече сертифицирано в страна от ЕС, каза министърът по повод скандала с некачествените френски силиконови импланти.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -