петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЗдравният министър готви смени в борда на директорите на "Пирогов"

Здравният министър готви смени в борда на директорите на „Пирогов“

До края на седмицата ще има промени в борда на директорите на „Пирогов“, съобщи пред журналисти здравният министър Десислава Атанасова. Причината е лошата финансова дисциплина, констатирана в доклада след приключилата обстойна проверка в болницата. Атанасова заяви, че днес той е връчен на изпълнителния директор проф. Димитър Раденовски. Документът е от 157 страници.

„ Докладът е изготвен от Инспектората на МЗ и неговата основна задача е да запознае министъра на здравеопазването със състоянието на лечебното заведение. В документа са дадени препоръки, предложения и констатации и съгласно закона в рамките на един месец всички пропуски и нередности трябва да бъдат отстранени“, посочи здравният министър. Този доклад ще бъде изпратен на всички останали институции, които имат отношение – НАП, финансовата агенция и прокуратурата.

„Докладът не е насочен към работещите в „Пирогов“. Никога не съм имала за цел да злепоставя прекрасните професионалисти, които работят там. Винаги съм твърдяла, че „Пирогов“ е стандарт за качество в медицината и най-вече в спешната медицина и всеки ден граждани от цялата ни държава получават необходимата квалифицирана медицинска помощ. Съвсем различна е ситуацията със спазване изискванията на финансовата дисциплина и когато има нарушения, те задължително се адресират до определените по закон държавни органи, каза министър Десислава Атанасова. Още днес докладът ще бъде изпратен с официални писма до всички институции, които имат отношение – Агенцията за държавна финансова инспекция, НАП, Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ и Прокуратурата. Те трябва да установят дали са верни и правилни констатациите в него.

През следващите дни предстои промяна в Борда на директорите на „Пирогов“, тъй като в него има представители на МЗ, които вече не са в трудови и служебни правоотношения и не биха могли да представляват принципала, каза министърът на здравеопазването.

Що се отнася до проверките в болниците, те продължават и ще обхванат всички лечебни заведения, каза министър Атанасова. Тя поясни, че тези проверки нямат нищо общо със заложените през годината планови проверки. Целта е да се провери в каква степен лечебните заведение, които са 100% държавна собственост, спазват финансовата дисциплина.

В момента както Министерство на здравеопазването, така и НЗОК извършват редица проверки на лечебни заведения. Готов е докладът за констатациите в Педиатричната болница, който отдавна е връчен и по него вече се работи за отстраняване на констатираните нарушения. Министър Атанасова посочи също, че Изпълнителна агенция „Медицинския одит“ неотдавна провери Университетската болница „Света Марина“ Варна и докладът също е връчен. Само преди дни приключи и проверката на Медицински одит в областната болница във Видин.

Изявлението на министъра бе направено след представянето на книгата „Лекарите, на които вярваме“, издадена от в. „24 часа“. В нея са представени с кратки биографии 270 лекари, посочени като достойни за доверие от читателите на вестника. Целта на кампанията бе да се възвърне уважението към българските медици.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -