Здравният министър готви смени в борда на директорите на „Пирогов“

PRINT

До края на седмицата ще има промени в борда на директорите на „Пирогов“, съобщи пред журналисти здравният министър Десислава Атанасова. Причината е лошата финансова дисциплина, констатирана в доклада след приключилата обстойна проверка в болницата. Атанасова заяви, че днес той е връчен на изпълнителния директор проф. Димитър Раденовски. Документът е от 157 страници.

„ Докладът е изготвен от Инспектората на МЗ и неговата основна задача е да запознае министъра на здравеопазването със състоянието на лечебното заведение. В документа са дадени препоръки, предложения и констатации и съгласно закона в рамките на един месец всички пропуски и нередности трябва да бъдат отстранени“, посочи здравният министър. Този доклад ще бъде изпратен на всички останали институции, които имат отношение – НАП, финансовата агенция и прокуратурата.

„Докладът не е насочен към работещите в „Пирогов“. Никога не съм имала за цел да злепоставя прекрасните професионалисти, които работят там. Винаги съм твърдяла, че „Пирогов“ е стандарт за качество в медицината и най-вече в спешната медицина и всеки ден граждани от цялата ни държава получават необходимата квалифицирана медицинска помощ. Съвсем различна е ситуацията със спазване изискванията на финансовата дисциплина и когато има нарушения, те задължително се адресират до определените по закон държавни органи, каза министър Десислава Атанасова. Още днес докладът ще бъде изпратен с официални писма до всички институции, които имат отношение – Агенцията за държавна финансова инспекция, НАП, Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ и Прокуратурата. Те трябва да установят дали са верни и правилни констатациите в него.

През следващите дни предстои промяна в Борда на директорите на „Пирогов“, тъй като в него има представители на МЗ, които вече не са в трудови и служебни правоотношения и не биха могли да представляват принципала, каза министърът на здравеопазването.

Що се отнася до проверките в болниците, те продължават и ще обхванат всички лечебни заведения, каза министър Атанасова. Тя поясни, че тези проверки нямат нищо общо със заложените през годината планови проверки. Целта е да се провери в каква степен лечебните заведение, които са 100% държавна собственост, спазват финансовата дисциплина.

В момента както Министерство на здравеопазването, така и НЗОК извършват редица проверки на лечебни заведения. Готов е докладът за констатациите в Педиатричната болница, който отдавна е връчен и по него вече се работи за отстраняване на констатираните нарушения. Министър Атанасова посочи също, че Изпълнителна агенция „Медицинския одит“ неотдавна провери Университетската болница „Света Марина“ Варна и докладът също е връчен. Само преди дни приключи и проверката на Медицински одит в областната болница във Видин.

Изявлението на министъра бе направено след представянето на книгата „Лекарите, на които вярваме“, издадена от в. „24 часа“. В нея са представени с кратки биографии 270 лекари, посочени като достойни за доверие от читателите на вестника. Целта на кампанията бе да се възвърне уважението към българските медици.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Здравният министър готви смени в борда на директорите на „Пирогов“ беше последно модифицирана от: март 30th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *