Здравен индекс сочи, че сме зле в лечението на хепатита

PRINT
лаборатория кръвни изследвания

България е на 21-во място в индекс, който сравнява скрининга за хепатит, лечение и грижа за пациентите с това заболяване, сред 27-те държави членки на Европейския съюз, Швейцария, Норвегия и Република Хърватска.  Европейският индекс за качеството на грижите за хепатитно болни показва, че в България липсва постоянство в лечението и превенцията на този вид инфекция.

Липсва скрининг на рисковите групи. Като последствие от това, голям дял от инфекциите се диагностицират късно, което от своя страна води до вторични увреждания и увеличава риска за несъзнателно предаване на вируса.

„Позицията на България на 21 място в Хепатитния индекс показва, че сме положили основите, но все още има много мерки, които да се предприемат за подобряване грижите за болните с хепатит в България“, заяви д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национално сдружение за борба с хепатита. „Това, което липсва, е стратегическа координация и по-добро финансиране, които биха помогнали да се инициират и доведат до пълния си потенциал усилията на лекари, пациенти и други заинтересовани страни в България. Българското правителство взе правилното решение за създаване на Национална програма за борба с хепатита. В момента Франция е единствената държава, която е развила такава програма и за момента резултатите са обещаващи.“ – допълни той.

Европейският индекс за качеството на грижите за хепатитно болни е създаден от шведската научноизследователска организация Health Consumer Powerhouse (HCP) от името на и финансирана от Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания (ELPA), на която „Хепасист“ е член. Докато над 90% от децата са обхванати от задължителна ваксинация срещу хепатит B, липсват системни мерки за ваксинация на високорискови групи като здравни работници, близки на заразени с хепатит В хора или наркозависими. Без обществено субсидиране ваксините се заплащат изцяло от пациента.

Според данните на индекса, периодът на изчакване за посещение при специалист на надвишава 4 седмици и децата се лекуват в специализирани отделения. За сметка на това, най-новите лекарства не са достъпни.

Индексът подчертава недостиг на скрининг за заболяването сред населението – въпреки че са финансирани от администрацията, изследванията и консултацията не са безплатни или анонимни, рутинен скрининг не се провежда систематично нито за населението като цяло, нито за основни рискови групи.

Първото място заема Франция, следвана от Словения и Германия. „Позицията на Франция частично се дължи на националната координация на действията“ – казва д-р Хасърджиев. Франция е единствената държава, която е разработила национален план за справяне с всички аспекти на грижите за хепатитно болни. Централната координация помага да се използва пълният потенциал на иначе изолираните усилия на лекарите, групите болни и други заинтересовани страни.

Хепатитът представлява възпаление на черния дроб, което най-често се причинява от вирусна инфекция. В България около 1,5,% от населението страда от хепатит С, 4-8% – от хепатит В. В Европа 23 милиона души страдат от хроничен вирусен хепатит, като 125 000 умират на година. Според Световната здравна организация 2 милиарда души по целия свят са били инфектирани с вируса на хепатит В и повече от 350 милиона имат хронични чернодробни инфекции. Около 150 милиона души имат хроничен хепатит С. Без навременно лечение, и двата вида хепатит могат да доведат до цироза и рак на черния дроб и сериозни вторични увреждания. Повечето пациенти не знаят, че са заразени.

Свързани теми: Нова апаратура във ВМА изследва за 25 вируса едновременно

ДЕКЕМВРИ: Нелекуван, хепатитът може да отключи цироза или рак на черния дроб

Тестваха успешно ваксина за хепатит С при хора

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Здравен индекс сочи, че сме зле в лечението на хепатита беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *