Затягат режима за направления, джипито пита касата за лимита

PRINT

Джипитата са недоволни от нова методика за разпределяне на направленията, която касата въвежда от 2013 г. Тя ги  ограничавала  още повече във всекидневната им работа. Сигналът дойде първо от Бургас. Лекарите там твърдят, че има инструкции през януари да не се изразходват повече от 1/3 от талоните за тримесечието. Преди те имаха право да се разпореждат с лимита в рамките на трите месеца и дори да го надвишават с 10%, макар че през следващия период бройката трябва да се възстанови.

Талоните и така не стигат, оплакват се джипита, които се опасяват, че след 15-о число ще трябва да връщат пациенти. Ясна информация за промени от страна на касата засега няма, каза д-р Любомир Киров, председател на националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Най-голям е проблемът с направленията за изследвания – не достигат тези за рентген или лабораторни изследавния, добави той. Не са предвидени достатъчно дори за профилактичните прегледи.

Проявяваме разбиране към ограничените финанси на касата, затова сдружението отдавна предлага да отпаднат задължителните консултации през определен период за диспансеризирани, например хипертоници, каза още д-р Киров. Идеята е докторът сам да преценява кога пациентът има нужда. Така ще се спестят направления, които могат да бъдат използвани при други пациенти, където има по-голяма необходимост от тях.

Джипита и лекари специалисти ще могат да надвишават лимитите за направления не с 10%, както беше досега, а с 15%. Не те самите обаче ще вземат решение за това, а здравната каса, обясняват експерти от НЗОК. Възникне ли необходимост от допълнителна бройка талони, докторът ще се обръща към представителите на регионалните каси. Оттам ще препращат искането към централата, а след анализ Надзорният съвет ще взема решение. От поясненията не става ясно какво ще прави джипито, ако получи отказ.

Има и други промени. От тази година оперативният резерв от направления, който досега се е формирал в РЗОК, ще се формира на национално ниво в НЗОК, поясняват оттам. Целта е средствата за направления и изследвания да се разпределят по-добре от преди и съобразно нуждите на пациентите. С помощта на онлайн отчитането на доболничната помощ НЗОК може да проследява своевременно реалното потребление и да прави необходимите преразпределения по региони в по-кратки срокове.

Директорът на РЗОК ще има право да разпредели в случай на необходимост допълнително 15% от определените направления за „Ядрено-магнитен резонанс“ за тримесечието, като има задължението в следващото тримесечие да го компенсира. Решението за тази възможност е продиктувано от все по-голямата значимост на този вид изследване при диагностицирането на тежки заболявания.

 

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Затягат режима за направления, джипито пита касата за лимита беше последно модифицирана от: април 14th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *