Затвориха два басейна в София временно

PRINT

Два басейна в София са затворени временно по преценка на инспекторите от Столичната здравна инспекция. Единият е в Студентски район ие закрит, а другият – открит плувен басейн в район Панчарево. За последната седмица СРЗИ е извършила 939 проверки, като е издала 14 предписания и е съставила 7 акта.

Водите за къпане у нас отговарят на изискванията по новите европейски директиви, съобщишефът на дирекция „Обществено здраве“ в МЗ д-р Димитър Димитров. Новото е, че се въвеждат информационни табели на местата за къпане, ще бъдат изготвени и техни подробни паспортизирани профили. Те могат да бъдат разглеждани в интернет и дори в GoogleEarth.

Остават проблемни отделни плажове като например „Офицерския плаж“ и „Южния плаж“ във Варна и „Попския плаж“ в Царево. Тяхното състояние се следи постоянно. Претоварена е и пречиствателната станция край курорта „Златни пясъци“, но се надяваме ситуацията да се промени след като бъде завършена системата за дълбоководно заустване на отпадните води там, допълни  д-р Димитров. Той припомни, че водите на Дунав не стават за къпане и не съветва хората да плуват в тях.

Обособените зони за къпане в страната са 90 на брой. Те се изследват редовно за наличие на бактерии като Ешерихия коли и ентерококи, а също така и за много други химични параметри,, добавени по собствено желание от нашите контролиращи органи. Наред с инспекторите от Бургас, Варна и Добрич, в мониторинга се включват и колегите им от РЗИ – Кърджали, която контролира зоните край язовирите „Кърджали“ и „Студен кладенец“, и РЗИ – Разград за язовир „Пчелина“. Вземането на пробите се извършва най-малко през 2 седмици, прави се от май до октомври.

Информационните табели ще бъдат с унифициран вид, а тяхното съдържание се определя от регионалната РЗИ. Този сезон данните в тях ще са от едногодишните резултати от мониторинга, но те постепенно ще се допълват за последните 4 г., каквато е европейската практика. Задължението да поставят табелите на видно място е на концесионерите на плажа, а там, където няма такива – на областната администрация или на кмета на населеното място.

СНИМКА: ДАК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Затвориха два басейна в София временно беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *