сряда, 24 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЗаради бюрокрация само 1% от болните с ревматоиден артрит се лекуват

Заради бюрокрация само 1% от болните с ревматоиден артрит се лекуват

У нас изкуствено се създават всевъзможни пречки и бюрокрация за получаването на съвременно лечение от болните с ревматоиден артрит. Това съобщиха двама ревматолози – д-р Любомир Маринчев, началник Клиника по ревматология към МБАЛ „Софиямед“ и д-р Наталия Маринова от същата болница. Поради това едва около 1% се лекуват. За да получат протокол за безплатни лекарства, хората трябва да посещават веднъж на 6 месеца един от трите центъра у нас – в София, Пловдив или Варна. Комисиите изисквали пациентите всеки месец да си правят изследвания за своя сметка, само тогава отпускали лекарства.

В другите европейски страни се изискват само на три месеца, поясни д-р Маринова. Освен това критериите за отпускане на медикаментите били бюрократични и не съответствали на реалните нужди на човека. Ако той постигне ремисия, комисията му спира лекарствата, а точно тогава той се нуждае най-много от тях, за да остане социално и икономически активен, допълва ревматоложката. При това заболяване няма пълно оздравяване, винаги поне 2-3 стави са възпалени. Прекъсне ли се лечението, рискът от ранна инвалидизация е много голям. Тогава болният тежи много повече на обществото, близките му напускат работа, за да го гледат, а той ползва все по-голям ресурс здравни грижи, изтъкват и двамата специалисти.

Освен това лечението е скъпо, а касата покрива само 75%. В момента биологичите препарати са безплатни за болните от ревматоиден артрит, но това е защото фармацевтичните компании покриват разликата, поясни д-р Маринова. Не се знаело обаче докога централите на чуждите компании ще отпускат средства за това. В чужбина модерната терапия се назначавала при тежките случаи до три месеца след поставяне на диагнозата, а тук нямало болен, който да е чакал по-малко от 2-3 г.

Около 60 – 70 хиляди души от активното население на страната ни или близо 1% са хората страдат от ревматоиден артрит. Трима от 4-ма болни са жени на възраст между 35 и 50 г. Останалите 25 % са представители на мъжкия пол между 40 и 60-годишна възраст. Тези даннибяха оповестени на среща с журналисти по проеката СИЛА ЗА ЗДРАВЕ на „МСД – България“. Сериозен проблем за поставяне на диагнозата е липсата на квалифицирани специалисти. У нас те са само 70-80 души. Джипитата не разпознавали ранните сипмтоми и често до специализирана клиника се стигало по спешност.

Въпреки че точната причина, предизвикваща болестта, все още не е известна, съществуват редица фактори, които допринасят за развитието на заболяването. Според д-р Маринчев сред тях са така наречените „възприемчиви“ гени, имунните клетки, предизвикващи болести, както и някои инфекциозни причинители.

Д-р Наталия Маринова от Клиниката по ревматология към МБАЛ „Софиямед“ е категорична, че при наличието на симптоми като оток, болка, сутрешна скованост, засягащи множество стави и особено малките стави на ръцете и краката, пациентът трябва да своевременно бъде консултиран със специалист – ревматолог, който да постави правилната диагноза и да започне съответното лечение. Препоръчително е то да започне рано, за да се спре ходът на болестта и да се предотврати разрушаването на ставите и инвалидизиране на болния. Цифрите сочат, че при 60 % от пациентите се наблюдават необратими увреждания още в рамките на първите две години от диагнозата. За същия период при 33 % от засегнатите се наблюдава трудово инвалидизиране. Според специалистите постигането на ремисия в ранната фаза на РА може да предотврати инвалидизацията.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -