Заради бюрокрация само 1% от болните с ревматоиден артрит се лекуват

PRINT

У нас изкуствено се създават всевъзможни пречки и бюрокрация за получаването на съвременно лечение от болните с ревматоиден артрит. Това съобщиха двама ревматолози – д-р Любомир Маринчев, началник Клиника по ревматология към МБАЛ „Софиямед“ и д-р Наталия Маринова от същата болница. Поради това едва около 1% се лекуват. За да получат протокол за безплатни лекарства, хората трябва да посещават веднъж на 6 месеца един от трите центъра у нас – в София, Пловдив или Варна. Комисиите изисквали пациентите всеки месец да си правят изследвания за своя сметка, само тогава отпускали лекарства.

В другите европейски страни се изискват само на три месеца, поясни д-р Маринова. Освен това критериите за отпускане на медикаментите били бюрократични и не съответствали на реалните нужди на човека. Ако той постигне ремисия, комисията му спира лекарствата, а точно тогава той се нуждае най-много от тях, за да остане социално и икономически активен, допълва ревматоложката. При това заболяване няма пълно оздравяване, винаги поне 2-3 стави са възпалени. Прекъсне ли се лечението, рискът от ранна инвалидизация е много голям. Тогава болният тежи много повече на обществото, близките му напускат работа, за да го гледат, а той ползва все по-голям ресурс здравни грижи, изтъкват и двамата специалисти.

Освен това лечението е скъпо, а касата покрива само 75%. В момента биологичите препарати са безплатни за болните от ревматоиден артрит, но това е защото фармацевтичните компании покриват разликата, поясни д-р Маринова. Не се знаело обаче докога централите на чуждите компании ще отпускат средства за това. В чужбина модерната терапия се назначавала при тежките случаи до три месеца след поставяне на диагнозата, а тук нямало болен, който да е чакал по-малко от 2-3 г.

Около 60 – 70 хиляди души от активното население на страната ни или близо 1% са хората страдат от ревматоиден артрит. Трима от 4-ма болни са жени на възраст между 35 и 50 г. Останалите 25 % са представители на мъжкия пол между 40 и 60-годишна възраст. Тези даннибяха оповестени на среща с журналисти по проеката СИЛА ЗА ЗДРАВЕ на „МСД – България“. Сериозен проблем за поставяне на диагнозата е липсата на квалифицирани специалисти. У нас те са само 70-80 души. Джипитата не разпознавали ранните сипмтоми и често до специализирана клиника се стигало по спешност.

Въпреки че точната причина, предизвикваща болестта, все още не е известна, съществуват редица фактори, които допринасят за развитието на заболяването. Според д-р Маринчев сред тях са така наречените „възприемчиви“ гени, имунните клетки, предизвикващи болести, както и някои инфекциозни причинители.

Д-р Наталия Маринова от Клиниката по ревматология към МБАЛ „Софиямед“ е категорична, че при наличието на симптоми като оток, болка, сутрешна скованост, засягащи множество стави и особено малките стави на ръцете и краката, пациентът трябва да своевременно бъде консултиран със специалист – ревматолог, който да постави правилната диагноза и да започне съответното лечение. Препоръчително е то да започне рано, за да се спре ходът на болестта и да се предотврати разрушаването на ставите и инвалидизиране на болния. Цифрите сочат, че при 60 % от пациентите се наблюдават необратими увреждания още в рамките на първите две години от диагнозата. За същия период при 33 % от засегнатите се наблюдава трудово инвалидизиране. Според специалистите постигането на ремисия в ранната фаза на РА може да предотврати инвалидизацията.

СНИМКА: ТК

[Общо: 5    Средно: 4/5]
Заради бюрокрация само 1% от болните с ревматоиден артрит се лекуват беше последно модифицирана от: юли 19th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *