четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаВсяко второ обаждане на тел. 112 не стига до лекар

Всяко второ обаждане на тел. 112 не стига до лекар

Половината обаждания, които постъпват на тел. 112 с искане за спешна помощ, не могат да бъдат обработени адекватно заради липса на софтуер и не стигат до лекар. Това обясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Минчо Вичев. Той присъства на кръгла маса във ВМА по повод Европейския ден на пациента. Когато има обаждане с искане за медицинска помощ, операторите трябва да осъществят конферентна връзка между човека, който ке обажда, и диспечер от „Бърза помощ“. Само така може да се изясни какъв точно е случаят.

Сега обаче в 50% от позвъняванията сигналът се записвал на ръка и се предавал като бележка на друг оператор, който пък го диктува на „Бърза помощ“. Тази система изкривява информацията, оплакват се често спешните лекари. Те разказват за случаи, когато се приемат повиквания за маловажни случаи – прискрипан пръст или за мерене на кръвно. Имало и неточни обстоятелства. От това страдат и лекари, и пациенти, посочи Вичев. Знае се, че спешните екипи в София и други големи градове не достигат. Ако няма ефективна обработка на сигналите, се хвърля ресурс за леки случаи, а за тежките линейките не стигат. За софтуерния проблем отговаря МВР, категоричен е д-р Вичев. Той каза, че вече се обсъждали мерки за решаването му.

Липсата на майчино здравеопазване у нас е сериозен проблем, изтъкна още зам.-министърът. Като гинеколог в Русе той например откривал при много бременни мъртъв плод. Системата за скрининг на родилките трябва спешно да се подобри. За неосигурените бременни да бъдат гарантирани поне 3-4 прегледа преди раждането, парите вероятно ще са от бюджета на касата, поясни д-р Вичев. Доболничната и болничната помощ у нас в родилната помощ нямат връзка – това е друг важен проблем според него. Така в АГ-клиниките може да останат скрити важни детайли от медицинския картон на бременната, което да породи неоправдан риск.

В момента Министерството на информационните технологии движи проекта с изработването на електронните здравни карти, които ще служат за универсален достъп до всякакви електронни услуги на правителството. В здравеопазването обаче трябва да има и информационна система, която да обхваща всички звена – от лекаря в селската амбулатория до болничната помощ. Без нея електронната здравна карта, с която всеки ще ходи на лекар, няма да заработи смята Вичев. Целта е чипът да разкрива какви процедури и на каква цена са правени за съответния пациент, какви са разходите за всичките му заболявания.

Ще бъдат преразгледани всички 39 медицински стандарта, обеща още зам.-министърът. Това не означава непременно промени. Там,където трябва, те ще бъдат направени, ще се допълнят и някои пропуски. Така ще да се гарантира по-добро качество на медицинските услуги.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -